de laatste Nieuwsbrief (augustus 2024)
Weet jij wat grienden zijn?
Ken jij het verschil tussen een bosuil en een grienduil?
Kunnen dotters spinnen?
Zie jij wel eens schaatsenrijders in de zomer?
Informatie voor de kinderen
We nodigen kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit samen op stap te gaan om een antwoord op deze vragen te zoeken. Jullie kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur bijna elke veertien dagen van de natuur komen genieten. Alleen in de schoolvakanties rusten wij uit. Samen met de mensen van de VVHB kunnen jullie de natuur beleven, leren waarom de bever een burcht bouwt, zien hoe een torenvalk achter zijn prooi aan jaagt, horen hoe de blauwborst zingt, de geur van de Biesboschmodder ruiken en waterpeper proeven. Zorg dat jij er bij bent! Je kunt 3 keer gratis meedoen om te kijken of je het leuk vindt om je bij ons aan te sluiten. Daarna vragen we je vaste deelnemer van onze groep te worden. Omdat we met een vaste kleine groep op pad willen gaan moet je je vooraf aanmelden.
Voor meer informatie en opgeven: gebruik het contactformulier op deze website.
Recente activiteiten
(Klik op de plaatjes om het logboek van de kinderen te zien)
19 oktober 2024: Nacht van de Nacht |
Een wandeling door bekend gebied, maar op een ander tijdstip! Het gebied was de omgeving van het Biesboschcentrum, de tijd 18:00 uur. De tijd dat het donker begint te worden.
Een week later zou het de Nacht van de Nacht zijn, de nacht waarop aandacht gevraagd wordt voor het verdwijnen van de duisternis, doordat de mensen zoveel kunstlicht laten schijnen. Soms is dat nodig, vaak ook niet. Het kost dan onnodig veel energie, en het verstoort de natuur. Dieren weten niet meer wanneer het dag of nacht is, en ze kunnen de weg kwijtraken.
Maar ook deze avond was geschikt voor een wandeling, we konden de Volle Maan zien opkomen, en als het erg meezat konden we zelfs een komeet zien. Maar dan moest er wel een heldere hemel zijn, en helaas was het die avond bewolkt. Toch hebben we, toen we halverwege gestopt zijn om even wat chocolademelk te drinken, de maan nog zien opkomen, als een grote rode bol. Planeten, kometen en sterren hebben we helaas niet kunnen zien.
5 oktober 2024: Bodemdiertjes |
29 juni 2024: Kanotocht |
De allerlaatste bijeenkomst dit jaar: een vaartocht door de Biesbosch met kano’s en fluisterboten. We hadden deze tocht eigenlijk gepland op 15 juni, maar toen is de tocht vanwege de weersvooruitzichten afgelast. Gelukkig kon het deze keer wel doorgaan.
De oudste kinderen hebben twee uur gekanood, de anderen hebben afwisselend gevaren met kano’s en fluisterboten. Ook deze avond bleef het niet helemaal droog, maar dat mocht de pret niet drukken!
Na de vaartocht hebben we het seizoen afgesloten met … pannenkoeken! Bart toverde een enorme stapel zelfgebakken pannenkoeken tevoorschijn, die in een geweldig tempo ook weer verdween.
We hebben voor deze activiteiten veel hulp gehad van ouders, en ook van kanogidsen en fluisterbootstuurlieden. Allemaal bedankt voor jullie bijdrage aan deze mooie en feestelijke afsluiting van weer een seizoen Biesboschonderzoekers.
1 juni 2024: Natuurbescherming |
Het was een dag die samenviel met een aantal memorabele gebeurtenissen:
- Het jubileumjaar van Nationaal Park de Biesbosch – 30 jaar
- Staatsbosbeheer – 125 jaar
- Het weekend van de Natuur en Dag van de Biodiversiteit.
Na de gebruikelijke rondvraag gestart met de PP over biodiversiteit.
Wat is een biotoop, wat hebben schimmels, bacteriën, planten en dieren nodig om te kunnen leven. De 5 V’s, veiligheid, voortplanting, voedsel, vocht en verbinding. Waarom zijn ze zo belangrijk in de natuur, hoe hangen de soorten met elkaar samen. Wat gebeurt er als een schakeltje of meerdere schakeltjes wegvallen.
Na deze uitleg zijn we naar het GMP gegaan met opdrachten om de biodiversiteit te onderzoeken. Gewapend met loeppotjes, witte paraplu’s (om diertjes op te vangen die na schudden uit bomen vielen) en opdrachtenvel. Het aantal verschillende soorten gevonden diertjes, insecten viel tegen en het was te koud voor rondvliegende vlinders.
Toch was het al met al een leuke ochtend.
18 mei 2024: Eb en vloed |
Vandaag hebben we een leuke en leerzame dag gehad! We hebben het gehad over het fascinerende fenomeen van eb en vloed en hoe stromingen werken. Eb en vloed zijn de bewegingen van het water die ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan en de zon. Tijdens eb trekt het water zich terug en bij vloed komt het water weer op. Dit veroorzaakt stromingen in het water die van groot belang zijn voor de natuur en de scheepvaart. Maar ook hebben we het gehad over de veiligheid, want soms kunnen deze stromingen heel sterk zijn. In de groepsruimte hebben we gekeken naar een serie interessante filmpjes over eb en vloed en ook over muien, de sterke stromingen die naar zee stromen. Na de filmpjes gingen we naar buiten om de theorie in de praktijk te brengen. We zochten verschillende waterstromen op en onderzochten welke kant het water op stroomde door bootjes van riet in het water te gooien. Ook hebben we gezien dat het waterniveau al tijdens de bijeenkomst erg was veranderd! Terug bij de picknicktafels speelden we een uitdagend waterspel. De kinderen werden in twee teams verdeeld en kregen de opdracht om water van de ene emmer naar de andere te verplaatsen. Eerst deden ze dit individueel, en daarna moesten ze als een ’trein’ samenwerken door het water door te geven van bekertje naar bekertje. Het team dat het snelst was en de emmer het volst hield, won de wedstrijd. Gelukkig was het lekker weer, want het ging nog wel eens mis!
4 mei 2024: Landbouw in de Biesbosch |
Deze ochtend waren we te gast bij zorgboerderij “De Zuidpunt”, inderdaad op het zuidelijke puntje van het Eiland van Dordrecht. We waren maar met weinig, het was vakantie en veel kinderen waren weg. Maar met het kleine clubje hadden we een mooie ochtend, rondgeleid door boer Cors.
Allereerst moesten de lammetjes gevoerd worden. Wat kunnen die beesten snel drinken! Verder hebben we de tuin bekeken, waar allerlei groenten gekweekt worden. Bloemkolen, bietjes, sla, courgettes en nog veel meer. Een deel groeide in de kassen, waar het voelbaar warmer was, en een deel buiten.
We hebben ook nog gekeken in de schuur met aardappelen en allerlei machines, we hebben pompoenzaadjes gepoot in bakjes, en ook nog de eieren verzameld uit het kippenhok. En we mochten de eieren nog meenemen ook!
20 april 2024: De Jonge Griendwerker |
Deze ochtend was een speciale, want de Jeugdnatuurgroep was jarig: de club kwam voor het eerst bijeen op zaterdag 17 april 2004, en bestaat dus inmiddels 20 jaar!
Daarom deze keer een wat uitgebreider programma. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van het geheel door vrijwilligers ontwikkelde programma “De Jonge Griendwerker”. Dat duurde wel 4 uur, maar de tijd vloog voorbij. We zijn honderd jaar in de tijd gereisd en we hebben ervaren hoe het toen was om griendwerker te zijn. We hebben bruggen gebouwd, burries gemaakt, een schrankkeet gebouwd en een aoi gemaakt. Allemaal griendwerkerstaal: een burrie is een soort brancard om spullen op te vervoeren, een schrankkeet is een hutje gemaakt van wilgenhout en rietmatten, en een aoi is een simpele buiten-WC.
Ook het eten was in stijl: aardappels met lawaaisaus. Het was het kostje van de griendwerkers: gekookte aardappelen met een saus van spek met azijn en uien. Als het kookwater toegevoegd wordt gaat het sissen, vandaar de naam. En het was nog lekker ook!
6 april 2024: Naar de Tongplaat |
23 maart 2024: Plantengallen |
9 maart 2024: Werkochtend: Wilgen knotten |
Op deze mooie lenteochtend hebben we een stukje natuurbeheer gedaan. Wilgen knotten. De wilgen vlak naast het bezoekerscentrum waren weer aan een knotbeurt toe. Doe ja dat niet, dan worden de takken te zwaar en valt de wilg uit elkaar. We hadden dit in de herfst al willen doen, maar toen stond er veel te veel water in het gebied. Nu waren we al weer aan de late kant, want de wilgen begonnen al weer uit te lopen en te bloeien.
Met zagen, takkenscharen en snoeischaren gingen we aan de slag. De takken werden naar een hoop gesleept, waar Leen de mooie er uit zocht die weer gebruikt konden worden voor nieuwe aanplant. Want je plant een nieuwe wilg simpelweg door een tak de grond in te duwen.
24 februari 2024: Opruimactie |
We noemen ons wel de Biesboschonderzoekers, maar we doen meer dan dat! Op deze zaterdag hebben we afval opgeruimd in de Biesbosch. We hebben de afgelopen tijd regelmatig hoog water gehad, en dan laat het rivierwater van alles achter op de oevers. Er zit veel plantenafval bij, zoals riet, maar dat is niet erg, dat ruimt de natuur zelf wel weer op. Helaas zit er ook veel mensenafval tussen, en dat verdwijnt vaak niet vanzelf. Vooral veel plastic, dat maar moeilijk afbreekt en uiteindelijk vaak in stukjes in de oceanen belandt.
We zijn met de Sterling naar de Boetersloot gevaren, daar zijn we in 2 groepen van boord gegaan. Gewapend met knijpers en handschoenen hebben we een stuk oever van de Nieuwe Merwede schoongemaakt. We vonden onder andere resten van tuinstoelen, en een groot en dik stuk touw. Als beloning kregen we nog chocolademelk met een krentenbol.
10 februari 2024: De mol |
Deze ochtend hadden we als thema mollen (Talpa).
We hebben meegedaan aan de landelijke mollentelling van februari. Eerst een powerpoint presentatie met verhaal over de leefwijze van een mol. We zien hem niet maar wel zijn hopen! Kort filmpje gekeken van gravende mol.
Daarna zijn we in 3 groepjes ieder naar een ander gedeelte van de Biesbosch gegaan. Gewapend met lepels en afzetlint.
Met lepels gegraven in een molshoop naar de ingang van de gang. Toen dat eenmaal lukte werden de kinderen enthousiast.
Daarna met afzetlint de molshopen met elkaar verbonden tot een groot ‘web’ om een beetje indruk te krijgen van zijn graafwerkzaamheden onder de grond. Tot slot nog het aantal hopen geteld, 26-73-150.
Een groepje had ook nog het geluk om een reeënschedel te vinden en wat botten. In het centrum heeft Marionnel uitleg gegeven over het gebit van de ree en hoe je een schedel mooi schoon kunt krijgen. Tot slot nog wormen ‘geaaid’ en naar hun bewegingen geluisterd in een plasticbeker. Ook de voortplanting van de worm kwam aan bod.
Het was een leuke, leerzame ochtend en gelukkig geen regen.
27 januari 2024: Wintervogels in de Biesbosch |
De Nieuwe Dordtse Biesbosch bleek al aardig bekend bij jullie. Velen zijn er al vaker geweest. Dit gebied is een verbindingszone tussen het deel van de Biesbosch bij het Biesbosch Centrum Dordrecht (oorspronkelijk heet dit deel Sliedrechtse Biesbosch) en de echte Dordtse Biesbosch (in de buurt van de Moerdijkbrug). Heel vroeger waren hier ook grienden en kon het water tot aan de Wieldrechtse Zeedijk komen. Later werden dit landbouwpolders.
Thuis hadden de meeste kinderen al gekeken naar het programma Klokhuis. Hierin werd uitgelegd hoe vogels weten waar ze naar toe moeten als ze gaan trekken als het in het noorden kouder wordt. Vandaag gingen we op zoek naar vogels die hier overwinteren. Het was een mooie zonnige dag en niet heel erg koud. In drie groepen gingen we op stap. Bij elkaar hebben we wel zo’n 15 soorten vogels gezien: smient, slobeend, meerkoet, tafeleend, aalscholver, kuifeend, grauwe gans, bergeend, krakeend (en niet kakeend ), nijlgans, knobbelzwaan, kolgans. Het werd zelfs zo warm dat veel kinderen hun jas aan Hans hebben gegeven. Aan het einde babbelden we nog even na met een kop chocolademelk.
Thuis gingen veel van jullie dit weekend nog meer ‘vogelen’ voor de Tuinvogeltelling.
13 januari 2024: Speurtocht |
9 december 2023: Vogelvoederhuisjes maken |
Vandaag de laatste bijeenkomst van 2023. We hebben weer een leuk jaar achter de rug met enthousiaste kinderen en een gevarieerd programma.
Vanochtend zijn we van melkpakken vogelvoerderhuisjes gaan maken. De materialen daarvoor zijn enige weken geleden reeds op het griendmuseumeiland verzameld en hebben te drogen gelegen in de Burcht. Zelf brachten de kinderen een leeg melkpak mee.
Eerst hebben we de kinderen d.m.v. een PowerPoint laten kennismaken met onze tuinvogels.
Welke vogels kun je aantreffen in de tuin in de winter, het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, blijven ze allemaal hier en zijn er ook vogels uit Scandinavië op bezoek.
Wat opgezette vogeltjes getoond wat bij het zien van het winterkoninkje de kreet ontlokte ‘wat zijn ze klein’. Daarna voorbeelden laten zien wat je zoal voor huisje kan maken van zo’n melkpak.
Na deze ‘les’ zijn we gaan knutselen. Er werd geknipt, geplakt en geverfd. Een paar kinderen waren wat eerder klaar en zijn nog even mee naar buiten genomen. Aan het eind hebben we met elkaar alles weer opgeruimd en nog chocomelk met een speculaasje genuttigd.
De kinderen zijn met een leuk voederhuisje en zakje vogelvoer naar huis gegaan.
25 november 2023: Natuurwerkochtend |
25-11-2023: Natuurwerkochtend
Deze ochtend stond op het programma: werken in de natuur. Vaak gaan we dan wilgen knotten, maar daarvoor waren we te vroeg, de wilgen hadden nog te veel bladeren aan hun takken. En in een deel van het gebied rond het centrum, het laarzenpad bijvoorbeeld: daar konden we al helemaal niet komen vanwege het hoge water.
Na een korte inleiding gingen we aan het werk. Maar eerst hebben we nog even naar het Moldiep gekeken, aangemoedigd door een filmpje over het hoge water in de Biesbosch. In de Noordwaard liep het water over de dijk, en ook het Moldiep was een stukje buiten zijn oevers gegaan.
Het werken hield deze keer in: het verwijderen van brandnetels, zodat daar meer andere planten kunnen groeien, het vrijmaken van een stuk pad, en wat snoeiwerk. Tussendoor konden we nog een kijkje nemen in het beverbos, een stukje natuur waar je normaal niet mag komen.
11 november 2023: Verzamelen in de herfst |
Eigenlijk zouden we deze keer naar een ander gebied gaan in de
Biesbosch, namelijk het natuurpad bij de Oosthaven. Maar de weersverwachting zag er slecht uit en het water stond er zo hoog dat de paden niet begaanbaar waren. We zijn daarom toch in het Biesboschcentrum gebleven. Eerst hebben we een interviewspel gedaan over de herfst in een carousselopstelling.
Daarna zijn we met een fluisterboot naar het griendmuseumpad gegaan om natuurmateriaal te verzamelen voor het bekleden van de vogelhuisjes die we in december gaan maken. Onderweg hebben we veel leuke dingen ontdekt die te maken hebben met de herfst.
28 oktober 2023: Nacht van de Nacht |
Dit was een bijzondere avond. Het was Volle Maan, er zou die nacht ook een Maansverduistering zijn! En het was ook de nacht waarin de klok een uur terug gezet zou worden, van de zomertijd naar de wintertijd. Zodat we ’s morgens wat meer licht hebben.
En het was ook nog: de Nacht van de Nacht. Deze nacht wordt er aandacht voor gevraagd dat het op veel plaatsen nooit meer echt donker wordt, omdat er overal licht brandt, zoals lantaarnpalen en verlichting van gebouwen. En dat betekent veel verstoring van dieren: sommige dieren, zoals uilen of vleermuizen, hebben het donker nodig om te jagen. Andere dieren hebben juist duisternis nodig om te kunnen rusten.
We zijn gaan wandelen, en langzamerhand werd het donkerder. Je ziet dan steeds minder kleuren. Maar omdat de maan zo helder was, was het nooit echt aardedonker. Gelukkig was het niet helemaal bewolkt, zodat we de Maan, en ook de planeet Jupiter, goed konden zien. Na de wandeling was er ter afsluiting een beker warme chocomel, en een krentenbol.
14 oktober 2023: Spinnen |
Op deze ochtend – 14 oktober – ging het over spinnen. Brrr. Eng? Valt best mee, de meeste spinnen die we hier zien kunnen je echt helemaal niets aandoen. En er zijn er heel veel, in een gewoon huis wel 1500, en toch zie je daarvan altijd maar een paar.
Er werd uitgelegd wat het verschil was tussen spinnen en andere beestjes. Spinnen hebben wel geen oren, maar kunnen toch horen. Ogen hebben ze ook, wel 6 of 8. Ze leggen hun eieren in eicocons, en die kunnen heel bijzondere vormen hebben! En ze kunnen natuurlijk draden spinnen, om een web mee te maken, of een prooi in te spinnen. Ze kunnen zelfs, hangend aan een draadje, heel ver vliegen op de wind.
Na de uitleg volgde een spel, en daarna was het spinnen zoeken. In een “spinnenval” bleken alleen een aantal loopkevers te zitten. Veel spinnen waren er niet makkelijk te vinden, maar toch wel een paar, en ook een hooiwagen. Na nog een spel was het alweer tijd voor de limonade.
30 september 2023: Otters |
De otter: een nieuwkomer in de Biesbosch die we deze keer als onderwerp hadden. Na een presentatie met veel kennis over de otter, gingen we ons buiten inleven in het leven van de otter. Wat zou een mooi plekje zijn voor een otterverblijf? Welk voedsel zou je eten als je een otter was? Loop zoals een otter zwemt (voor echt zwemmen was het te koud).
16 september 2023: Waterbeestjes |
Het was de eerste bijeenkomst na de zomervakantie.
Van een aantal kinderen hadden we, voor de vakantie, afscheid genomen. Finn en Seth waren vanochtend de nieuwkomers. Welkom!
Vandaag ‘Waterbeestjes’ wat leeft er zoal in de sloot. Wat is hun plaats in de voedselketen en hoe is hun leefwijze.
We hebben eerst een PowerPoint bekeken met vele afbeeldingen en zijn daarna gewapend met schepnetten, teiltjes en zoekkaarten naar een slootje gelopen. Zouden we vinden wat we gezien hebben?
Het viel niet tegen. Zeer veel waterslakken en kleine waterbeestjes. We zagen o.a. libellenlarven, larven van waterjuffers, bootsmannetjes en watervlooien. Kikkers werden ook gevangen en weer snel losgelaten.
Met een onderwaterkijker werd nog gespeurd in het water. Helaas was recent gebaggerd en waren veel waterplanten verdwenen. We hebben allemaal droge voeten gehouden.
Het was een leuke ochtend die we afsloten in het klaslokaal met drinken en een koekje.
17 juni 2023: Fluistervaren met Pannenkoeken |
Deze warme zaterdagavond was alweer de afsluiting van het seizoen! We hebben een flink stuk door de Biesbosch gevaren met fluisterbootjes, door brede en ook smallere kreken, om aan land te gaan op een gebiedje dat de “Nieuwe Kat” heet. Het was niet gemakkelijk een mooie plek te vinden voor de picknick, want er stonden veel bramen en brandnetels. Maar bij en in de bootjes hebben we heerlijk kunnen genieten van de pannenkoeken, gebakken door de moeder van Bart!
Gezelligheid kent geen tijd, en terwijl we nog lekker aan het weten waren moesten we alweer terug. We hebben nog gauw afscheid genomen van Noor en Aicha. En wat de anderen betreft: tot ziens na de vakantie!
27 mei 2023: Herbarium maken – tweede keer |
We begonnen ermee nog wat door te praten over het verhaal van de vorige keer, over plantenrechten. We hadden als opdracht daar nog eens over na te denken. We vonden dat planten niet dezelfde rechten hebben als dieren, en dieren weer niet dezelfde als mensen. Want mensen sluit je niet op en eet je al helemaal niet. Dieren wel, al vinden sommigen dat je dieren ook niet moet eten. Sommige dieren, die we achter een hek zetten, mogen straks niet meer opgesloten worden, zoals damherten. Planten eten we wel (anders kunnen we niet leven!) en we sluiten ze ook wel op (in de vensterbank), maar planten hebben toch wel het recht om te leven, niet elk plantje misschien, maar de soorten mogen niet uitsterven.
Na dit rondje filosofie hebben we de gedroogde planten van de vorige keer uitgepakt en als materiaal gebruikt voor kunstwerken. Ieder mocht zijn werkstuk meenemen, er is wel een foto gemaakt van het geheel.
En wie wel klaar was met het knutselen kon nog een spel doen. We kregen kaartjes met daarop afbeeldingen van planten, die moesten door elk groepje zo snel mogelijk gevonden worden.
13 mei 2023: Herbarium maken – eerste keer |
Vandaag de eerste aanzet tot het maken van een herbarium. Daar de bloemen, planten gedroogd moeten worden kunnen we het niet in één ochtend doen.
We starten de ochtend met een terugblik op onze vorige bijeenkomst ‘Hazen en konijnen’. Een mooie tekening is gemaakt als verslag door één van de kinderen. Suzanne geeft uitleg wat een herbarium is, waar het voor kan dienen, o.a. als bron van onderzoek, herkenning en hoe we dat gaan maken.
Met groepjes, gewapend met papieren tas, gaan we de natuur in. We mogen geen planten met dikke stengels plukken die drogen te lastig en ook maar 1 plantje per soort.
Na afloop gaan we terug naar het klaslokaal waar een heel pakket kranten op ons ligt te wachten.
Voorzichtig leggen we de planten tussen de kranten. Het wordt een hele stapel. Met karton en spanbanden wordt het pakket ingesnoerd om te drogen. Wat zal het worden……
Dat gaan we over 14 dagen zien als we ermee verder gaan.
29 april 2023: Hazen en konijnen |
15 april 2023: Bijentelling |
Dit weekend was er de Nationale Bijentelling, een mooie aanleiding om met de Biesboschonderzoekers deze keer bijen te gaan onderzoeken. Maar wat is eigenlijk een bij? Er zijn heel veel soorten, en er zijn ook insecten die op bijen lijken maar het niet zijn, zoals wespen en sommige zweefvliegen. En hommels? Dat zijn eigenlijk ook bijen. Het gaat niet zo goed met veel bijensoorten, en dat is erg, want bijen hebben een heel belangrijke rol in de natuur, het zijn heel goede bestuivers.
Bijen houden van warm weer, dan worden ze actief. Het was deze ochtend niet heel warm, maar toch hebben we op het Griendmuseumpad flink wat bijen kunnen vangen en bekijken. Vooral hommels. Daarna werden ze natuurlijk weer losgelaten.
Een groep heeft zich ook nog beziggehouden met het verzamelen van wat smakelijke kruiden, zoals de brandnetel (ja, echt!) om er een speciale Biesboschthee mee te maken!
1 april 2023: Bos, bomen en hout |
Het is 1 april, leuke dag om grapjes te maken dus, ik had helaas geen grap bedacht van te voren, alleen de ‘je-veter-zit-los’ tegen een kind met laarzen zeggen kwam voorbij. Het onderwerp van vandaag was bomen en hout, ik heb daar bos aan toegevoegd, omdat de meeste bomen en het meeste hout uit het bos komen. De bijeenkomst vond vanwege de seizoensopening van het Bezoekerscentrum plaats in de Elzen bij de Natuur- en Vogelwacht. We begonnen met een presentatie waarin het belang van bos in de wereld duidelijk werd en waar bos is op aarde. Ook werden de verschillende bostypen genoemd en wat de verschillen zijn. In West-Europa hebben we gematigd of gemengd bos. Verder werd er over bomen gepraat, welke boomsoorten we nu (in de vroege lente) kunnen herkennen en waaraan en over bomen in het algemeen. Bij hout ging het vooral over de functie van hout in de boom: stevigte en watertransport naar de blaadjes vanuit de wortels. Ook waar hout in ons dagelijks leven voor wordt gebruikt en hoeveel hout er eigenlijk wel niet is om ons heen (heel veel).
We maakten 3 groepjes en gingen opdrachtjes maken, er was een binnen en buiten opdrachtenblad. Binnen werd gekeken naar de verschillen tussen naald- en loofhout en werden er vragen beantwoord over bos, bomen en hout. Bij de buitenopdrachten moest gezocht worden naar boomsoorten en gingen we de leeftijd van bomen schatten door de omtrek op te meten en te delen door een getal. Op het einde sloten we af met drinken en een koekje.
18 maart 2023: Pietje Pijlspel |
Eigenlijk zouden we het Ruige Biesboschpad gaan lopen maar helaas was dat onvindbaar, te ruig geworden. Wat dan te doen?
Het is het Pietje Pijlspel geworden, een leuke buitenspeurtocht voor kinderen door de gidsen van het centrum zelf ontwikkeld spel.
De activiteit vond plaats aan de andere kant van de weg in het bos. Vooraf was het spel uitgezet. Met behulp van kleurkaarten moesten de groepjes kinderen de pijlen van de bijbehorende kleur volgen om zo bij de opdracht te komen. Er moesten keutels herkend worden, de hoogte van een boom bepaald en zo nog een aantal andere opdrachten. Iedere opdracht had zijn eigen kleur. Was je klaar met de ene kleur dan liep je terug naar de centrale plaats om die om te wisselen voor een andere. Op een scorekaartje moest de groep zelf de gevonden uitkomsten opschrijven. Na afloop heeft iedereen geholpen om alle aanwijzingen met bijbehorende punaises weer te verzamelen en hebben we nog wat gedronken en een koekje gegeten. Het was een leuke ochtend.
4 maart 2023: Schoonmaakactie |
Vandaag hebben we een vaartocht met de Sterling gemaakt naar de kano overdraagplaats van het Katse Gat naar rivier de Nieuwe Merwede. Hier zijn we vuil gaan rapen langs de oever van de rivier en de grienden die er liggen. Met grijpers, handschoenen en vuilniszakken gingen we in kleine groepjes op pad. Het leek wel een soort verrassingstocht. We kwamen van alles tegen: volle flesjes bier, een stuk stalen rails, ijzeren buizen, schoenen, PET flessen, een half volle fles mayonaise, lege emmers, een drinkglas en lipstick. Ook hebben we veel kleine stukjes plastic en touwtjes geraapt. Bij elkaar hebben we meer dan 10 zakken vuil verzameld. Het was redelijk weer, wel wat koud nog. De warme chocolademelk en een krentenbol smaakte dan ook lekker na afloop. We hebben onderweg het nest van de visarend gezien die later deze maand hopelijk weer terugkomt van zijn winterverblijf. We hebben ook een overleden bever gezien.
18 februari 2023: Braakballen pluizen |
Deze keer waren we niet in het Biesboschcentrum, maar te gast bij de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch. We mochten daar braakballen van een Kerkuil uit elkaar halen, om te kijken wat er zoal in zat. Behalve muizenstaarten en veel haar konden we veel botjes vinden. Soms lukte het uit te zoeken welk botje het was. En bij kaakjes, waar de kiezen en tanden nog inzaten, konden we ook bepalen tot welke groep de muis behoorde, een woelmuis, een spitsmuis, of een zogenoemde ‘ware’ muis.
Na afloop moest alles weer bij elkaar geveegd worden, want de braakballen waren verzameld voor onderzoek. En omdat het weer heel mooi was heeft een groot deel van de groep nog een korte wandeling gemaakt in het omringende bosgebied, de Elzen. Ik was er zelf niet bij, maar deze kinderen hadden nog een spannende ontmoeting met een iets te enthousiaste hond!
28 januari 2023: Nieuwjaarsspeurtocht |
Deze keer stond de – uitgestelde – Nieuwjaarsspeurtocht op het programma.
Het was een rondje door de Zuilespolder, met op vaste punten vragen en opdrachten. Soms kon je de vragen beantwoorden door goed te kijken: hoe ziet een boerenzwaluwnestje eruit? Welke bloemen bloeien er nog in de winter? En bij andere moest je goed nadenken. Vragen over de bevers wisten de meesten wel te beantwoorden, maar wat eet nu eigenlijk een nijlpaard? En dan waren er de vragen over eerdere activiteiten: welke vissen hebben we hier vorig jaar ook al weer gevangen?
Na afloop hebben we nog wat gedronken, en konden we weer naar huis. Misschien heeft iemand nog meegedaan aan Nationale Tuinvogeltelling, die ook dat weekend was?
14 januari 2023: Vetbollen en pindasnoeren |
Het was de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar, en we hebben al jarenlang de gewoonte dat we dat vieren met een Speurtocht. Nou ja vorig jaar was er een quiz, maar dat was omdat we niet naar het Biesboschcentrum konden komen.
Bart had een mooie speurtocht voorbereid, maar helaas, wat ons bijna nooit overkomt: het weer gooide roet in het eten. Regen, regen, regen. Na razendsnel overleg hebben we de plannen omgegooid: deze keer bleven we binnen om vetbollen en pindasnoeren te maken. Dat stond eigenlijk voor over twee weken op het programma. Wie dat wilde kon nog een spel spelen (dierenbingo!) of buiten in de plassen stampen.
En die speurtocht? Die houden we tegoed, de volgende keer.
10 december 2022: Werkochtend |
Op zaterdag 12 november werd er weer hard gewerkt. Er moest een rijtje knotwilgen geknot worden, en de takken moesten naar het Beverbos gesleept worden, waar ze als voedsel voor de bever kunnen dienen. Een mooi klusje voor de Biesbosonderzoekers!
In het Beverbos leefden ooit twee bevers achter een omheining. Die bevers zijn er niet meer, de omheining is er nog wel maar is niet echt dicht meer. En zo kan het gebeuren dat er af en toe toch weer een bever in dit gebied gesignaleerd wordt. Er is een vijver, dus misschien gaat de bever er wel weer eens een burcht bouwen!
Het was best koud die ochtend, maar gelukkig was er halverwege een warme beker chocolademelk voor iedereen. Rien en John, die ons vertelden wat we precies moesten doen, waren erg tevreden met wat we gedaan hebben!
!– | 26 november 2022: Egelhuisjes bouwen |
De egels gaan beginnen aan hun lange winterslaap tot aan april/mei. Tijdens deze winterslaap moeten ze natuurlijk beschut en veilig kunnen schuilen tegen de gure weersomstandigheden en roofdieren zoals vossen en roofvogels. Daarom hebben we met takken en bladeren meerdere egelhuizen gebouwd. De ene nog groter dan de ander!
12 november 2022: Natuurkunst en Knutselen |
Kunst vind je niet alleen in musea, maar overal om je heen. Daar gingen we deze bijeenkomst naar opzoek. Mooie dauwdruppels, prachtige weerspiegelingen en bijzondere vormen werden vastgelegd vanuit verschillende perspectieven. Sommige van deze foto’s kun je terugvinden in de nieuwsbrief.
Daarnaast hebben we kunst gemaakt met gevonden schatten uit de natuur; gekleurde bladeren en bessen werden gebruikt om verschillende vormen of dieren te maken.
29 oktober 2022: Nacht van de nacht |
In het kader van Nacht van de Nacht startte onze bijeenkomst om 17.30 uur. Schipper Thon voer ons met de Sterling naar de “Steenen keet” op het Griendmuseumpad. Onderweg hoorden en zagen we een ijsvogel en heeft de schipper ons een beverburcht laten zien. Op de boot is het verhaal verteld van Aaike, de jonge griendwerker, die als ventje van 12 jaar van school af moest om zijn vader te gaan helpen in de griend.
Vroeger toen de grienden nog goed onderhouden werden en het wilgenhout geoogst werd was de “Steenen keet” een onderkomen van de griendwerkers. Zij verbleven hier van maandag tot zaterdag.
Bij de keet aangekomen stond Leen, als griendwerker gekleed, ons op te wachten. We volgden hem de keet in waar bij het vuur en brandende olielampjes Sjaak, ook in griendtenue, ons het harde leven van de griendwerkers heeft verteld. De kou in de winter en voortdurende aanwezigheid van ratten die hun eten wilden stelen, afschuwelijk.
We hebben hun gereedschap en schoeisel kunnen zien. Op zolder is het grote bed getoond waarin de griendwerkers sliepen. De kinderen hebben de bedden getest, beetje hard was de conclusie.
Buiten, waar het inmiddels al geheel donker was, is de boot Phija bezocht. Met deze boot werden takkenbossen afgevoerd. Het vooronder is, met verlichting van de telefoon, getoond. In deze kleine ruimte konden de schipper en zijn knecht slapen.
In het donker zijn we teruggelopen naar de steiger tegenover het Biesboschcentrum. Dat was voor sommigen best spannend. We hebben overvliegende ganzen gehoord en gezien. Met een roeiboot zijn we weer naar de vaste wal gebracht waar om 20.30 uur de ouders stonden te wachten. Het was een leuke tocht.
15 oktober 2022: Vogeltrek |
We kwamen vandaag eens samen in een ander stuk van de Biesbosch, namelijk de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een stuk nieuwe natuur dat het deel van de Biesbosch rondom het Biesboschcentrum (dit heet oorspronkelijk de Sliedrechtse Biesbosch) verbindt met de Dordtse Biesbosch (nabij de Moerdijkbrug) en de binnenstad van Dordrecht. Tot 2017 was dit gebied landbouwpolder, vanaf 2019 is het in gebruik genomen als ‘nieuwe natuur’. Vooral vogels hebben het snel ontdekt. Juist nu in het najaar is het een interessant gebied om vogels te observeren.
We kwamen met zo’n 10 kinderen en 4 begeleiders rond 10 u. samen, midden in het gebied. Gewapend met verrekijkers en telescoop zijn we met twee groepen het gebied ingegaan. Helaas begon het al snel te regenen. Hierdoor lieten we ons niet uit het veld slaan. We zagen veel vogels, zoals krakeenden, watersnippen, zilverreigers, lepelaars, blauwe reiger, Canadese gans, wintertalingen, grauwe gans, meerkoeten en waterhoentjes. Ook hebben we een nieuw soort eend ontdekt, de handstand-eend. Nou ja, ontdekt, die bestond al wel, maar heette voorheen de wilde eend. Doordat hij in het water steeds een soort handstand leek te maken hebben de kinderen deze soort een nieuwe naam gegeven. Het was een leuke tocht in een gebied waar veel kinderen nog niet eerder geweest waren.
1 oktober 2022: Paddenstoelen |
De vorige keer ging het over de kleine beestjes, en hun rol als opruimers in de natuur. Deze keer was een andere groep opruimers aan de beurt: de paddenstoelen!
Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels. Waar je een paddenstoel ziet zit altijd onder de grond, of in hout waar de paddenstoel op staat, een netwerk van schimmeldraden. Deze draden halen hun voedsel uit dode plantenresten, die ze op die manier opruimen. Soms leeft de schimmel ook samen met de boom, en wisselen ze de stoffen uit die ze van elkaar nodig hebben. Heel soms leven ze op levende bomen die daarvan dood kunnen gaan.
Paddenstoelen zijn eigenlijk de sporenmakers van de schimmels, die zorgen voor de voortplanting. Ze kunnen er heel verschillend uitzien, en dat was dan ook de opdracht voor buiten: probeer zoveel mogelijk verschillende vormen, die op een werkblad staan, te vinden. Er stonden er genoeg! Maar niet de paddenstoel van het jaar 2022, rood met witte stippen, de Vliegenzwam. Daarvoor zul je naar bossen moeten met veel berken of dennen!
17 september 2022: Bodemdieren |
De groep bodemdieren is ontzettend divers, bijvoorbeeld kleine zoogdieren zoals muizen, maar ook insecten, geleedpotigen en spinachtigen. We hebben ze gezocht in de grond, onder bladeren, onder boomschors en tussen dode takken. We hoefden hiervoor niet ver te lopen, want in het beverbos waren er al ontzettend veel te vinden! We hebben alle beestjes onder de microscoop bekeken en daarna weer teruggezet in de natuur.
3 september 2022: Waterbeestjes |
Voor het eerst na de zomervakantie kwamen we weer bij elkaar. Omdat er kinderen gestopt zijn, en we niet meer echt een wachtlijst hebben, waren we met niet zoveel.
Het onderwerp was: waterbeestjes. Met schepnetjes werden ze uit het water gevist, in plastic bakken met water gezt, bekeken en weer teruggezet.
Er werden heel veel Bootsmannetjes gevangen, dat zijn wantsen (lijken een beetje op kevers) met grote poten om mee te roeien. Ze heten ook wel Rugzwemmers, want ze zwemmen met de buik naar boven.
Verder vingen we ook larven van haften, libelle-larven, visjes (waaronder een modderkruiper) en rivierkreeften. En natuurlijk een hoop waterslakken.
18 juni 2022: Afsluitende bijeenkomst in Brabant |
Alweer de laatste bijeenkomst van dit seizoen, wat is de tijd toch weer snel gegaan! De laatste bijeenkomst werd georganiseerd door Peter en was extra lang; van 9:30 tot 13:00. We gingen naar de Brabantse Biesbosch en bezochten het museum. De overtocht met de pont werd gedaan in een aantal auto’s van de begeleiding en met auto’s van een aantal ouders. Aan de Brabantse kant werd de groep in tweeën gesplitst, de ene helft reed door naar de Pannenkoek en de andere helft werd afgezet in de bocht vanaf de pont naar het
museum.
De groepen kwamen tegelijkertijd aan bij het museum en daar hebben de kinderen zich goed vermaakt. Na het museum zijn we gaan lunchen op de picknickbanken bij de Pannenkoek. De groepen wisselden van begeleiding en liepen de route die ze nog niet gelopen hadden. Rond kwart voor 1 namen we de pont terug naar de Kop van ’t Land waar de kinderen werden opgehaald door de ouders. De laatste bijeenkomst van het seizoen was ook de laatste bijeenkomst van Peter als begeleider van de Biesboschonderzoekers. Heel erg bedankt voor je inzet bij de groep de afgelopen 18 jaar Peter!
4 juni 2022: Wereldmilieudag |
De natuur is mooi om naar te kijken, daarvoor komen we graag naar de Biesbosch. Maar wat heeft ons handelen voor invloed op de balans in de natuur en alle soorten die er in zouden kunnen leven?
Sinds 1974 wordt jaarlijks op 5 juni de Wereldmilieudag gehouden door de Verenigde Naties.
In 1972 is er door ‘De club van Rome’(een groep wetenschappers en mensen die zich zorgen maakte over het milieu) een belangrijk rapport gepubliceerd: Grenzen aan de groei. Hiermee wilde men mensen meer bewustmaken van de wisselwerking van 5 factoren die het meeste effect hebben op het milieu: bevolkingsgroei, het maken van voedsel, industrie, vervuiling en het gebruik van stoffen waar we energie en allerlei apparaten van maken.
Met de groep hebben we stilgestaan bij wat we met elkaar allemaal al over weten over deze thema’s. We hebben naar een aflevering van Klokhuis gekeken waarin werd uitgelegd wat je ‘ecologische voetafdruk’ is. Daarna zijn we een tour gaan maken langs verschillende begeleiders die verspreid in het gebied achter het Biesboschcentrum zaten. Bij elke begeleider hebben we discussie gevoerd en ideeën uitgewisseld over een bepaald thema.
De thema’s waren: Kopen, Wonen, Eten en Vervoer. Zo hebben we gekeken hoeveel aarde er nodig is als een groepje allemaal een Big Mac zou willen eten, waarom je biologisch eten zou willen eten, hoe je natuurvriendelijk kunt reizen als je op vakantie wilt gaan en waarom isolatie belangrijk is. Iedereen vulde in wat hij op elk thema belangrijk vindt om te doen. Wil je nog meer weten over het thema van deze bijeenkomst: kijk op https://www.hetklokhuis.nl/dossier/164/voetafdruk.
< | 21 mei 2022: Nieuwe soorten in de Biesbosch |
We hebben tijdens deze bijeenkomst niet alleen kennis gemaakt met de nieuwe soorten in de Biesbosch, maar ook met de nieuwe boswachter! Met een boot zijn we een heel stuk gaan varen, onderweg hebben Susanne en boswachter Harm verteld over nieuwe soorten waar we wel blij mee zijn, zoals de otter, nieuwe soorten waar we minder bij mee zijn, zoals de Amerikaanse rivierkreeft en mogelijk nieuwe soorten in de toekomst, zoals de raaf en de wolf. Tijdens het varen hebben we het visarendennest gezien, met visarend! En tijdens de wandeling heeft een van de groepen ook nog een zeearend gespot! Bij terugkomst was er nog wat tijd over en hebben we de groep weer in twee groepen gedeeld, 1 groep ging nog een wandeling maken, de andere groep heeft tijdens de tekenopdracht een nieuw fantasie Biesboschdier getekend.
7 mei 2022: Vogels, nestjes en eieren |
Vandaag stond het onderwerp vogels, nestjes en eieren op het programma. Bart en Channah hadden de begeleiding. De bijeenkomst begon met een interactieve presentatie waarbij verteld werd over alle verschillende soorten nestjes en welke materialen daarvoor gebruikt werden door vogels. Deze leerzame informatie was handig om te onthouden, omdat er in de buitenopdracht vragen hierover terugkwamen.
Na de presentatie werden er buiten groepjes gemaakt. Channah had een hoop werk gestoken in een heel leuk spel; een soort ganzenbord. Met op het ganzenbord vraagtekens en uitroeptekens. Als een kind op een vraagteken kwam werd er vanuit het vragenboekje een vraag beantwoord. Bij een uitroepteken werd er een opdracht uitgevoerd door het hele groepje. De opdrachten waren erg verschillend, bijvoorbeeld: bouw zelf een vogelnestje, loop 10 minuten rond en kijk of je vogelnestjes kan zien, ga vogels spotten door naar de lucht te kijken, en nog veel meer leuke opdrachten. Het was weer een geslaagde bijeenkomst!
23 april 2022: Bijen en hommels |
Tijdens de introductie hebben we van Tom geleerd hoe belangrijk bijen en hommels zijn voor de natuur. Ook heeft Tom het verschil uitgelegd tussen een bij, hommel, zweefvlieg en wesp. Daarna zijn we naar buiten gegaan om bijenhotels te maken. Sommige kinderen wisten nog van de vorige keer hoe dat moest, sommige hadden hem zelfs nog thuis hangen! Voor anderen was het nieuw, maar zij werden gelukkig goed geholpen door de meer ervaren kinderen.
Ook hulpbegeleider Channah heeft heel goed geholpen. Zij heeft heel veel takjes en rietstengels op maat zitten knippen en zagen.
9 april 2022: “Sassisch” eieren kleuren |
Eigenlijk zouden we deze keer gaan kanoën, maar de weersvoorspellingen waren begin die week zo slecht dat we dat maar geannuleerd hebben.
In plaats daarvan hebben we eieren gekleurd. Dat past goed bij het seizoen, de lente. Veel vogels hebben al eieren, en er lopen zelfs al hier en daar ganzenkuikens rond.
Het kleuren ging niet met gewone verf. De eieren werden eerst in een bedje gelegd van bladeren en bloemen van planten. Die we natuurlijk eerst zelf buiten moesten verzamelen! Daaromheen kwamen een paar uienschillen, en daaromheen weer een doekje. Dat werd dichtgebonden, en het ingepakte ei werd vervolgens een kwartier gekookt in water met koffiedik. Het resultaat was en gekleurd ei, met soms, als het goed gelukt was, met afdrukken van de plantjes waar het ei in gelegd was.
26 maart 2022: Vuil rapen |
Vandaag hebben we een vaartocht met de Sterling gemaakt naar polder De Huiswaard. Hier hebben we vuil geraapt langs de oever van de rivier de Nieuwe Merwede. Met grijpers, handschoenen en vuilniszakken gingen we in kleine groepjes op pad. Het leek wel een soort verrassingstocht. We kwamen van alles tegen: een kaasschaaf, veel touw, visdraad, flessen, veel zwerfplastic, maar ook een barbiepop. Bij elkaar hebben we 9 zakken vuil verzameld. Het was prachtig weer, echt voorjaar. We kregen het er warm van in het zonnetje. We zagen onderweg een kraanvogel hoog over de Biesbosch vliegen, kwamen al Pinksterbloemen tegen, hebben het nest van de visarend gezien en zagen een bever z’n burcht inkruipen.
12 maart 2022: Werkochtend |
Op deze zaterdagochtend zijn we weer hard aan het werk geweest.
Onze vorige werkochtend hadden we wilgen geknot. Ook de wilgen waar we nog niet aan toegekomen waren zijn inmiddels geknot.
Maar nu lag er een enorme berg hout. Dat hebben we weggesleept, op aanwijzing van Rien en John. Een deel ging naar het Beverbos, en van een deel hebben we houtrillen gemaakt. Dat zijn dichte stapels takken waar dieren in kunnen schuilen, zoals de bunzing, of muizen. Ook voor sommige insecten komt er zo nieuw leefgebied. En vogels als het winterkoninkje kunnen er nestjes in maken.
Na twee uur was er heel wat werk verzet, en zo konden we tevreden weer naar huis.
26 februari 2022: Bomen en boomknoppen |
Deze keer hebben we gekeken naar winterkenmerken van bomen. In de zomer herken je een boom het gemakkelijkst aan zijn bladeren, maar die zitten er in de winter niet aan!
Maar waar kun je de boom dan wel aan herkennen in de winter? Nou, je kunt letten op de manier waarop de takken aan de boom zitten, of op de bast, maar vooral op de knoppen. En soms zie je een boom die al in bloei staat. Of eentje met nog vruchten van het jaar ervoor.
Deze ochtend was er eerst een korte uitleg waarom een boom eigenlijk zijn bladeren verliest. En hoe het komt dat de bladeren dan een andere kleur krijgen.
Buiten zijn we met herkenningskaarten en opdrachtvellen aan de slag gegaan. De meeste van de bomen die gezocht moesten worden zijn ook gevonden, en herkend.
12 februari 2022: Winter! |
Eindelijk konden we weer fysiek bij elkaar komen na een paar maanden online de bijeenkomsten voortgezet te hebben. Vandaag stond het thema winter op het programma.
Het weer paste niet helemaal bij het thema van de dag; blauwe lucht, de zon scheen en het was niet koud. Het veld achter het centrum was wel wit door de nachtvorst, maar na enkele minuten in de zon was dit alweer verdwenen.
We begonnen de bijeenkomst met tikkertje om de kinderen ‘warm’ te krijgen. Na een paar rondes werden er 4 groepjes gemaakt en elk groepje kreeg een opdrachtenvel met daarop vragen die beantwoord moesten worden en 2 foto-opdrachten waarbij de kinderen iets moesten uitbeelden over de winter.
Aan het eind verzamelden we bij de picknickbank en maakte ieder groepje een kruiswoordpuzzel en kregen de kinderen wat te drinken en een koekje. Ondertussen werden de punten opgeteld en werd de winnaar bekend gemaakt: het groepje van Hans had de meeste punten verzameld!
29 januari 2022: Tuinvogeltelling |
In natuurgebieden, en in het buitengebied, worden vaak de vogels geteld, door vogelaars. Om te kijken of het nog goed met ze gaat. Maar wie telt de vogels in de tuinen?
Dat doen de mensen zelf. Een keer per jaar is het een weekend lang Tuinvogeltelling.
En daar hebben we ook aan meegedaan. Op zaterdagochtend, 29 januari. Een half uur lang hebben we bijgehouden hoeveel vogels er in de tuin zitten. We deden dit vanuit ons eigen huis, en hielden contact via Skype.
De resultaten hebben we bij elkaar gelegd. Het meest hebben we de Koolmees gezien, op de tweede plaats stond de Huismus en op de derde de Ekster.
Landelijk stond op nummer 1 de huismus, op 2 de koolmees, en op 3 de merel.
15 januari 2022: Nieuwjaarsquiz |
De eerste van bijeenkomst van 2022! De traditie is om elk nieuwjaarsbijeenkomst een speurtocht te organiseren met onderweg vragen. Maar door corona kan dit nu even niet en dus hebben we besloten om een Nieuwjaarsquiz te organiseren online en via Kahoot. Na het succes van de editie van vorig jaar konden we niet anders dan dit jaar beginnen met de Nieuwjaarsquiz 2.0!
Om 10:00 komen we samen in Skype. Na wat technische problemen, niet iedereen zag mijn gedeelde scherm konden we uiteindelijk 20 minuten later dan gepland van start gaan. We begonnen met een presentatie, eerst werd het logboek opgelezen door Niels over het wilgen knotten van 13 november 2021, onze voorlaatste bijeenkomst.
Daarna was het tijd voor de kinderen om hun natuurervaringen te delen. Er werden verhalen verteld over een gewonde zwaan die was gevonden en iemand had een lijster in de tuin gezien. Ik had ook allerlei leuke natuur weetjes opgezocht en deze gepresenteerd.
Toen was het tijd voor de quiz, 30 vragen. Na een spannende strijd kwamen Rein en Wies als winnaars uit de strijd. Op plek 2 kwam Joris en op plek 3 Rohan. De podiumplaatsen verdienen eeuwige roem! Iedereen vond het een leuke bijeenkomst ondanks dat deze online was en de quiz viel ook in de smaak!
13 november 2021: Knotten |
Tijdens deze bijeenkomst zijn de Biesboschonderzoekers en de leiding aan het werk gezet! Naast het Biesboschcentrum was er een veldje met knotwilgen die enorm waren uitgegroeid en daarom aan onderhoud toe waren. De hele ochtend klonken er zaaggeluiden en regelmatig werd er: “VAN ONDEREN!!!” geroepen. Hoewel het al best fris was, werden de jassen toch uitgegooid, want van zo hard werken kregen we het warm. De vrijwilligers van de knotwilg-ploeg waren ontzettend blij met onze hulp.
29 oktober 2021: Met de Biesboschonderzoekers naar de sterren |
Op 29 oktober werd met de Biesboschonderzoekers de sterrenwacht bezocht.
Voor dit bezoek moesten we wel de nodige problemen overwinnen. Een deel van de groep moest door Corona quarantaine thuis blijven en enkele kinderen waren op vakantie.
De overgebleven groep had door de afsluiting van de N3 erg veel moeite om de sterrenwacht te bereiken. Eenmaal aangekomen kreeg de helft van de overgebleven groep eerst uitleg in de filmzaal over Mars. Het was erg goed om te zien hoeveel jullie al weten ! Hierdoor konden er verschillende leuke discussie ontstaan met de vrijwilliger van de sterrenwacht. Een mooi voorbeeld was de discussie over de vraag waarom er mensen zijn die een Tesla in een raket de ruimte in sturen. Wil je daar meer over weten kijk dan bijvoorbeeld op https://www.youtube.com/watch?v=_2Xkiu2uxi0.
Hierna volgde een bezoek aan de koepel met de telescoop. Helaas was het buiten nog steeds bewolkt waardoor de sterren of de maan niet zichtbaar waren en we het moesten doen met de fijne uitleg en het bekijken van de toppen van de bomen. Met wat fantasie groeien die toch echt wel tot in de hemel. Enthousiast ging iedereen naar huis om het weekend te vieren.
22 februari 2020: Hazen en konijnen |
De bijeenkomst werd verzorgd door Peter, Channah en Bart. Peter kon er niet bij zijn, maar heeft geholpen bij de voorbereiding.
We begonnen met een presentatie, waarin we het hoge water van de afgelopen tijd ook even hebben behandeld. Het tweede gedeelte ging over hazen en konijnen.
Buiten gingen we een heel stuk lopen, helaas zag ons groepje geen hazen of konijnen. In een ander groepje werd wel iets gezien!
Op het eind deden we tikkertje op het grasveld achter, we dronken nog iets met een koekje.
8 februari 2020: Sterrenwacht Mercurius |
Deze keer waren we niet op onze vast stek, het Biesboschcentrum, en niet op onze gewone tijd. Deze avond zijn we te gast geweest bij sterrenwacht Mercurius, en sterren kijken, dat doe je natuurlijk ’s avonds.
Helaas was het die avond bewolkt. Maar ook binnen was er genoeg te beleven. In een presentatie kregen we enorm veel informatie over ons Zonnestelsel, mat al zijn planeten, maantjes en ringen.
Daarna konden we de tenstoonstelling bekijken, en tenslotte konden we in de koepel bovenop de sterrenwacht de prachtige oude sterrenkijker bewonderen. Een cadeautje van de Zeevaartschool in Rotterdam.
Toen de eerste kinderen alweer naar huis begonnen te gaan, brak zowaar de hemel een beetje open, zodat sommigen toch nog de – bijna volle – maan hebben kunnen bewonderen! Venus was toen al achter de bomen verdwenen.
25 januari 2020: Tuinvogeltelling |
Vandaag deden we mee met de Tuinvogeltelling, niet op die officiële manier, maar we telden in ieder geval wel vogels! We begonnen met een presentatie over tuinvogels en wat we die ochtend zouden gaan doen. In de presentatie vertelde ik wat over de meest voorkomende tuinvogels in Nederland.
Na de presentatie verdeelden we de groep in drieën. Een groepje ging pelpindasnoeren maken, een ander groepje ging vogels tellen op een vaste locatie en het derde groepje ging vogels tekenen door een kaartje uit de tas te trekken met daarop namen van tuinvogels.
11 januari 2020: Fotospeurtocht |
14 december 2019: Egelhuisjes maken |
Egels gaan, wanneer het buiten koud wordt, in een winterslaap. Tijdens deze bijeenkomst gingen we de egels een handje helpen door geschikte onderkomens voor ze te bouwen. Dit deden we niet door zomaar een berg bladeren bij elkaar te harken, maar door echt vakmanschap te leveren. Compleet met een taakverdeling een bouwontwerp en een van te voren gekozen locatie gingen we in drie groepen op pad. Na een paar uur hard werken stonden er drie nieuwe egel-villa’s in de Biesbosch. Volgend keer gaan we heel voorzichtig een kijkje nemen.
30 november 2019: Vaartocht en Wandeling Oude Kat – Huiswaard |
Het goede nieuws voor vandaag was dat er te weinig vuil zou liggen om vuil te gaan rapen. Tocht zijn we gaan varen. Het bleek een prachtige winterse ochtend, met zon en mist boven het water en bijna windstil. We hadden geen last van kou. Al direct zagen we beversporen. Spannend werd het even toen de motor van de boot even niet meer aansloeg, maar de schipper heeft dat kunnen fixen. We hebben een mooie wandeltocht gemaakt langs de Nieuwe Merwede. Er werden verhalen vertelt van mensen die in de Tweede Wereld oorlog tussen bevrijd (Noord-Brabant) en bezet gebied (Zuid-Holland) met bootjes heen en weer voeren met medicijnen, onderduikers en meer. We zijn meer te weten gekomen over waarom er zoveel water in de Biesbosch kan verzamelen (waterberging voor als er hoge waterstanden zijn) en Bart heeft een fles met brief gevonden met een telefoonnummer. We hebben contact en begeleider hans heeft in zijn beste Duits gesproken met de man die de fles in Karlsruhe inde Rijn heeft gegooid. Hoe het telefoonnummer in de brief terecht was gekomen wist hij zelf niet … Een prachtige tocht waarbij we het vuil dat we zijn tegengekomen ook nog even hebben meegenomen (toch nog 2 vuilniszakken vol). De chocolademelk en beverkoeken smaakten heerlijk.
16 november 2019: Geschiedenis |
Hoe was het vroeger in de Biesbosch? Door middel van een quiz werden enkele jaartallen en belangrijke gebeurtenissen besproken. De Biesboschonderzoekers leerden bijvoorbeeld dat er zo veel water in de Biesbosch is vanwege de Sint Elizabethsvloed en dat er tijdens de tweede wereldoorlog veel onderduikers verstopt zaten in de kreken, omdat de Duitse soldaten daar liever niet kwamen. Maar om echt te weten hoe het vroeger in de Biesbosch was hebben we een tijd reis gemaakt. Drie groepjes gingen terug in de tijd en een groepje kreeg de kans om in de toekomst te kijken. Aan het einde van de bijeenkomst presenteerde elk groepje, in de vorm van een toneelstuk, wat mensen in de Biesbosch deden rond het jaar 1000, 1422, 1944 en 2119. En de begeleiders deden natuurlijk gewoon mee, zo was Hans een rover die van de boeren probeerde te stelen en probeerde Susanne voedsel naar de onderduikers te brengen zonder dat Duitse soldaat Patricia dit zag.
2 november 2019: De vos |
Het is zaterdag 2 november als we weer een Biesbosch onderzoekers bijeenkomst hebben. Vandaag is er aandacht voor een mooi Nederlands roofdier de vos!
Dat klinkt wat vreemd want we zouden toch afval gaan ruimen? Maar door de lage waterstanden is er gelukkig nog niet viel op de oever van het nationaalpark aangespoeld.
De vos dus , de schrik van veel houders van kippen en ganzen. En toch zien we dat het best goed gaat met deze sluwe jager. Ook in de Biesbosch en zelfs in de Merwelanden en in de stad Dordrecht zelf komt hij steeds meer voor. Vandaag leren we hoe ze er uit zien , hoe groot ze zijn en hoe we de sporen in de natuur terug kunnen vinden.
Buiten gaan we proberen de sporen van de vos terug te vinden dat lukt helaas niet. Wel komen we veel sporen van reeën , hazen, konijnen en de bever tegen. En geloof het of niet die laatste (de Bever) komen we ook echt tegen! Traag zwemt de bever die dag minuten lang vlak voor ons rond! Wauw!
19 oktober 2019: Hutten bouwen |
Vandaag gingen we hutten bouwen. We begonnen met een korte presentatie over het hout wat we gingen gebruiken, namelijk wilgenhout. De opkomst was niet zo hoog, dus verdeelden we de groep in twee groepjes. Van te voren hadden we hout geregeld bij Drechtwerk wat we konden gebruiken bij het bouwen van onze hutten. De ene groep bouwde hun hut in het bos en gebruikten bomen in de omgeving als steunen voor hun hut. De andere groep bouwde in een open veldje, er lagen grote blokken hout die gebruikt werden als lage muurtjes. Na een tijdje stevig door gebouwd te hebben, waren te hutten klaar. We keken bij elkaars hutten en braken gezamenlijk de hutten weer af, zodat Drechtwerk het hout gemakkelijk weer mee kon nemen.
5 oktober 2019: Natuurkunst |
Vandaag hebben we een fotoschilderij gemaakt. Niet zomaar een fotoschilderij, maar een hele bijzondere. Met een foto van zichzelf en buiten verzamelde natuurproducten, zoals bladeren, stokjes en zand zijn er door de kinderen ware kunststukken gemaakt. Erg creatief en geslaagd!
17 november 2018: Paddestoelen |
Paddenstoelen, dat was het onderwerp deze keer. Zou dat wat worden, zouden we wat kunnen vinden?
Het seizoen was ok, want de meeste paddenstoelen verschijnen in de herfst. Dan is het niet te warm en niet te koud, zodat de paddestoelen niet uitdrogen, maar ook niet bevriezen. En in de herfst is het meestal nogal nat. Maar we hebben een heel droge zomer gehad, zouden de paddenstoelen daar nog last van hebben?
We zijn maar gewoon gaan kijken en wat viel het mee: een heleboel prachtige soorten, met vaak prachtige namen: dodemansvingers, wimperzwam, pijpknotszwam, spekzwoerdzwam en .. blotebillenzwam!
3 november 2018: Zaadzakjes maken |
20 oktober 2018: Avondkanotocht |
6 oktober 2018: Vogeltrektelling |
22 september 2018: Kwartetten |
8 september 2018: Slootje prutten |
23 juni 2018: Natuur op eiland van Dordrecht |
Deze laatste zaterdag van dit seizoen spraken we af vlakbij het speelbos De Viersprong. Op het uitzichtsplateau Tongplaat hoopten we de zeearend te kunnen zien. Peter had hem daar de vorige dag nog gespot. Helaas liet hij zich vandaag niet zien. Wel hebben we een heleboel andere vogels gezien, zoals scholeksters, grauwe ganzen.
Vervolgens zijn we via het bos naar het speelbos De Viersprong gelopen. Onderweg kwamen we babypadjes, allerlei vlinders en libellen, sprinkhanen, kevers en nog een ree tegen. Bijzonder was de eikenpage, een blauwe vlinder.
Bij het speelbos aangekomen wachtte ons een verrassing: pannenkoeken en watermeloen. Een lekkere afsluiting van het seizoen! Ook hebben we nog afscheid genomen van een aantal kinderen.
Fijne vakantie allemaal!!
9 juni 2018: Krekels en sprinkhanen |
De bijeenkomst begon met een presentatie over sprinkhanen en
krekels. Tom vertelde over de sprinkhanen en Bart nam de krekels
voor zijn rekening. ’s Ochtends vroeg hadden Tom en Bart al een
vragenroute uitgezet door tien A4’tjes op te hangen met daarop
een meerkeuzevraag. De tocht ging over de dijk naar de bijenkasten,
vervolgens door de weilanden naar de plek waar we altijd vissen
om daarna door het Beverbos te lopen en bij het bezoekerscentrum
te eindigen. Twee groepjes gingen linksom en de andere twee
rechtsom. Het antwoord van elke meerkeuzevraag was in de
presentatie behandeld. Achter elk antwoord stond een willekeurige
letter, als je het antwoord correct had kreeg je dus ook de goede
letter. Na alle vragen goed beantwoord te hebben, probeerden de
Biesboschonderzoekers om met alle tien de letters een woord te
vormen, dit was alleen mogelijk als alle vragen op de route correct
waren beantwoord. Echter wisten veel kinderen al halverwege de
tocht welk woord het zou worden, namelijk: sprinkhaan. Hierdoor
werden de antwoorden daarna deels bepaald door simpelweg
te kijken naar de letters achter elk antwoord en welke er nog
ontbraken op het antwoordformulier, maar natuurlijk hadden alle
Biesboschonderzoekers uitstekend opgelet tijdens de presentatie
en wisten ze de vragen, ook zonder de letters te weten, correct
te beantwoorden. Op de dijk bleken er in het gras behoorlijk wat
sprinkhanen te zitten, dus begon de jacht op sprinkhanen. Gelukkig
hadden we loep-potjes meegenomen om de sprinkhanen in de kunnen
doen om ze, nadat we ze aan de rest van de groep hadden laten zien,
weer in het hoge gras neer te kunnen zetten.
26 mei 2018: Het “Pietje Pijlspel” |
Nadat de kinderen een leuke naam hadden bedacht voor hun groepje mochten ze per groepje op een centrale plek in het bos een kleurkaart kiezen en moesten ze een spoor volgen van pijlen in die kleur. Elke route leidde naar een andere plek in de Biesbosch waar een tas wachtte met een opdracht of een vraag. Deze hadden betrekking op nagelaten sporen: uitwerpselen (beverpoep, kerkuilbraakbal, konijnenkeutels), vraatsporen van de bosmuis en bever, nagelaten veer enz. Ook was er een puzzel, moest de hoogte van een boom gemeten worden met 2 stokjes, was er een voelopdracht en een vraag over insecten. Op een scorelijst hielden de groepjes de antwoorden bij.
Wat waren er die dag veel muggen in het bos! Gelukkig had Riet een speciale stick die de meeste muggen op afstand hielden.
12 mei 2018: De huiszwaluw |
Het is dit jaar het jaar van de Huiszwaluw. We hebben daarom speciale aandacht besteed aan deze bijzondere vogelsoort.
Bart, onze assistent begeleider, had een mooie presentatie gemaakt. Hierin kwamen alle zwaluwsoorten voor: boerenzwaluw, oeverzwaluw en natuurlijk de huiszwaluw.
We hebben veel geleerd over zijn eigenschappen en natuurlijk de trekroutes. Het zijn de trekvogels die de grootste afstand afleggen.
Leuk was dat veel kinderen ook al veel wisten te vertellen over zwaluwen.
In de polder zijn we op zoek zijn gegaan naar zwaluwen. Helaas kwamen we er maar een paar tegen.
We hebben daarna een spel gespeeld op het speelveld. Hier hebben we de trek van de zwaluwen nagebootst en welke moeilijkheden (vinden van water en insecten) hij op zijn trek steeds weer moet overwinnen.
21 april 2018: Naar de zorgboerderij |
“De Veldlinden” is een zorgboerderij. Het werk wordt er gedaan door een aantal hulpboeren, mensen met een handicap die op deze manier een goede dagbesteding hebben.
We hebben vooral veel dieren gezien. Voor sommigen was een ritje op een tractor het hoogtepunt, voor anderen de pony’s.
We werden heel gastvrij ontvangen, daarom ook vanaf deze plaats een bedankje aan Yvon!
7 april 2018: Bouwen en knopen op het educatief erf |
Op het educatief erf werden we ontvangen door een griendwerker en gelijk aan het werk gezet! Wat was het geval: door storm en hoogwater was alles weggespoeld of vernield!
Er moesten bruggen gebouwd worden om het materiaal te kunnen overbrengen. Om de spullen te dragen moest een burry gemaakt worden, een soort draagbaar. Verder moest de keet opnieuw opgebouwd worden, een keet van twee rietmatten schuin tegen elkaar geplaatst. Een schrankkeet heet dat.
En de laatste opdracht was een een “oai” te bouwen, een eenvoudig toilet zoals de griendwerkers dat gebruikten.
Na afloop hadden we best trek, we hadden per slot van rekening 3 uur gewerkt! We konden mee-eten met de griendwerkers: brood op smaak gemaakt met lawaaisaus!
24 maart 2018: Stront! |
Wie verzint er nu zo`n onderwerp. De begeleiders van de Biesboschonderzoekers natuurlijk!
Want ontlasting van dieren hoort bij de natuur! Niet alleen is het een mooie manier om teveel aan eten en delen van het eten die een dier niet kan verteren of zelfs schadelijk zijn kwijt te raken, ook is het vaak weer een bron van voedsel voor andere dieren of planten.
Na een uitleg over dit vieze onderwerp, waarin de aanwezigen leerden uitwerpselen te herkennen op vorm en geur (nee niet op smaak alhoewel het daar even op leek) gingen we de natuur in op zoek naar uitwerpselen. Die bleken er voldoende te zijn, konijnen, reeën, egels … er werd zelfs een echte beverdrol gevonden, en een uilenbal (niet echt een uitwerpsel maar erg leuk!)
10 maart 2018: Natuurkunst – de seizoenen |
Waarom zijn de dagen in de winter kort en koud en in de zomer lang en warm? Aan de hand van een globe en een zaklamp als zon hebben we de werking van de 4 jaargetijden uitgelegd.
Wat is kenmerkend voor de flora en de fauna in elke jaargetijde en specifiek in de Biesbosch?
Daarover werd in 4 groepjes (1 jaargetijde per groepje) samen nagedacht en met elkaar hebben de kinderen hiervan een kleurrijk schilderij gemaakt. De 4 jaargetijden kunstwerken zijn nog een tijdje tentoongesteld geweest in het Biesboschcentrum.
24 februari 2018: Schoonmaakactie |
Het was een koude ochtend, met een stevige oostenwind. Maar toch zijn we erop uitgetrokken, om afval op te ruimen uit de Biesbosch. Met de Sterling voeren we naar de “Rol” (kanooversteekplaats) aan het eind van het Katse Gat. Daar vertrok een groep naar rechts, om te eindigen bij Boetesloot. De ander groep liep de ander kant op, langs de Jongeneele Ruigt naar de Hengstpolder. De beide groepen werden uiteraard weer opgehaald met de Sterling, samen met een flink aantal gevulde vuilniszakken. Hard gewerkt deze ochtend, en tegelijk een mooi stuk winterse Biesbosch gezien!
10 februari 2018: Braakballen |
Deze keer waren we weer eens te gast bij de Natuur en Vogelwacht Biesbosch. Iedereen heeft de plek kunnen vinden: hoeve Jong Dordrecht in polder de Biesbosch. Er worden daar van veel plaatsen braakballen verzameld van uilen, en wij mochten deze ochtend een paar braakballen van een kerkuil onderzoeken. Braakballen zijn uitgebraakte voedselresten, waarin de onverteerbare delen zitten: haren en botjes. Aan die botjes, en dan met name de kiezen, kun je zien om welke soorten het gaat. Vooral muizen. En vrij gemakkelijk kun je al zien wat het voedsel is van de muis: insecteneters als de spitsmuizen hebben heel ander kiezen en tanden dan de woelmuizen, die planteneters zijn, of de “echte” muizen, die alles eten. Er kwamen zelfs een paar rattenkaken uit de ballen tevoorschijn!
27 januari 2018: Tuinvogeltelling |
In groepjes hebben we vogels geteld. Het ene groepje zag er
meer dan het andere groepje, maar dat hoort er natuurlijk bij! Deze
bijeenkomst was naar aanleiding van de Nationale Tuinvogeltelling.
Afgelopen jaar hebben in totaal 65030 mensen 1010756 vogels geteld.
Landelijk stond de huismus op nummer 1, de koolmees op nummer 2
en de pimpelmees op nummer 3.
13 januari 2018: Met de jeugdnatuurgroep het nieuwe jaar in |
Ook de jeugdnatuurgroep kent een aantal eigen tradities, zo hebben we de eerste bijeenkomst van een nieuwe jaar altijd een speurtocht. Ook dit jaar was dat weer het geval. Vol goede moed vertrokken de Biesboschonderzoekers in kleine groepjes langs een bolletjes-pijltjes-route het gebied in.
Onderweg werden een aantal moeilijke vragen over het gebied gesteld. Weet je bijvoorbeeld het antwoord nog op de vraag hoe lang een bever onder water kan blijven of wat een bever doet als het water dichtvriest?
Natuurlijk mocht ook de vraag wat je het Nationaal Park voor 2018 toewenst niet ontbreken. We hopen dat die wens al is uitgekomen! Natuurlijk werd er afgesloten met een echte soep van Riet, want ook dat hoort bij de tradities !
9 december 2017: Insecten in de winter |
Raymond begon met een inleiding over insecten, we hebben toen geleerd dat spinnen en pissebedden geen insecten zijn. In de winter hebben insecten het niet makkelijk, weinig voedsel, kou en slecht weer, daar houden ze niet van! Deze bijeenkomst ervaarden we zelf hoe het is, in de stromende regen werd er ongeveer 15 minuten gezocht naar de verstopplekken van insecten. We vonden eieren tegen de warme muur aan, de bijen zaten lekker dicht op elkaar en de kevertjes waren verstopt onder de bast van de boom. Daarna zijn we weer lekker naar binnen gegaan en hebben we een film gekeken over insecten in huis en mooie tekeningen gemaakt.
25 november 2017: Herfstbladeren |
In de herfst verkleuren de bladeren aan de bomen, en vallen ze tenslotte af. Waarom is dat zo, en hoe verloopt het?
Na een rondje, waarin iedereen er iets over mocht zeggen, hadden we het verhaal al aardig rond. De blaadjes moeten eraf omdat de boom anders verdroogt in de winter. De boom kan dan geen water meer opnemen via de wortels, maar zou nog water kunnen verdampen, want dat gebeurt in de bladeren.
En de blaadjes vallen niet zomaar van de boom: eerst worden de belangrijke stoffen eruit gehaald, vooral het bladgroen, dan worden de vaten afgesloten met kurk, en dan pas valt het blad. Het breekt bij het kurklaagje, en laat daar een mooi merkteken achter.
Buiten zochten we bladeren van bomen. Bijna alle bomen van de zoekkaart vonden we ook wel. Daarna waren er twee knutselopdrachten. Afdrukken maken van bladeren door er met een hamer op te kloppen. En: bladermaskers.
Het kloppen van de hamers was door heel de Biesbosch te horen! Kijk maar op dit filmpje
11 november 2017: Natuurwerkochtend |
Op deze ochtend hebben we gezaagd en geknipt. Langs een dijkje in de polder stonden Duitse Dotten, dat is een soort wilgenstruik, en die hingen helemaal over de dijk. Dat is niet goed voor de dijk, dus moesten ze ingekort worden.
Het afgezaagde hout moest tegen de dijk gelegd worden, dat wordt later opgehaald en weer als bio-brandstof ingezet.
Het was een flink stuk lopen, een uur hard werken, en weer terug lopen. Om twaalf uur stonden we weer flink moe bij het Biesboschcentrum. En nog wat leuks gezien? Ja, een tak met de Roodporiehoutzwam!
28 oktober 2017: De Nacht van de Nacht |
Het laatste weekend van oktober hebben we een avondtocht gemaakt. Vanaf het bezoekerscentrum zijn we per fluisterboot vertrokken naar de Sterlingkeet. Daar hebben we veel van de vrijwilligers geleerd over hoe de griendwerkers vroeger leefden. Gewapend met zaklampen begonnen we onze tocht door de donkere Biesbosch. Je zag echt geen hand voor ogen. Spannend, want soms vraag je je toch af wat er s ’nachts in de griend leeft. Gelukkig hebben we geen monsters gezien onderweg, maar jammer genoeg ook niet veel dieren. Bij de steiger van de Zonnepont, hoorden we een gewone dwergvleermuis op de batdetector. Die probeerde voor zijn winterslaap nog de laatste insecten te vangen. Hij moest opschieten, want het begon nu toch wel koud te worden. Gelukkig werden wij snel weer naar de overkant gebracht, waar we ontvangen werden door Riet met een lekkere beker warme chocolademelk.
14 oktober 2017: De bever |
We begonnen met een inleiding, met beelden op het doek.
Er werden heel veel vragen erg goed beantwoord, wat weten de kinderen veel van de Bevers!
Met stukken winterwortel hebben we geprobeerd te knagen zoals een bever dat doet.
De opgezette bever hebben we goed kunnen bekijken en voelen.
En toen naar buiten naar het bos, waar 2 groepen een beverburcht gebouwd hebben. Het was hard werken, de burchten waren geweldig.
Het was een fijne ochtend.
30 september 2017: Vogeltrek |
Niet alleen trekken er in september erg veel vogels van het noorden naar het warme zuiden om te over-winteren, dit weekend was het ook euro bird watch 2017!
Elk najaar tellen vogelaars in heel Europa trekvogels wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen, een echt wonder van de natuur. Ook de Biesbosch-onderzoekers deden op deze dag mee met het tellen van vogels. Vier telposten werden bezocht. Ondanks het slechte weer kwamen er toch nog heel wat over. De spreeuw werd bij de Biesboschonderzoek telling de echte winnaar ook waren er heel wat grauwe ganzen in de Merwelanden aanwezig. Erg leuk was natuurlijk de torenvalk die bijna iedereen heeft gezien en de sperwer en de overvliegende grote bonte specht. Door al dat tellen kwamen we zelfs nog in tijdnood.
16 september 2017: Vissen |
Deze keer ging het over vissen. Wat zijn eigenlijk vissen? Waarom is een walvis geen vis, en een zeepaardje wel? En hoe zit het met de inktvis, of met het zilvervisje?
Buiten gingen we vissen vangen, met netjes, en ook met een paar grote netten. Mooiste vangst was wel een echte snoek, gevangen met een klein netje! Er werden ook heel veel modderkruipers gevangen, en rivierkreeften.
2 september 2017: Marters |
Wat zijn ook al weer marterachtigen in de Biesbosch, o ja de bunzing, hermelijn , wezel en boommarter. Is het een bunzing, een hermelijn of toch een wezel… ik zie een zwarte staartpunt dus …. en wie was er chocolade-bruin, wie heeft een mooi masker en wie is er erg klein maar o zo fel?
Na deze dag wisten alle Biesboschonderzoekers de antwoorden, maar weten jullie het nu nog?
Welke andere marterachtigen komen er dan verder in Nederland voor maar nog niet in de Biesbosch? Ook hierop hebben we het antwoord. Buiten hebben we nog een tijd naar sporen gezocht die op de aanwezigheid van marterachtigen zouden kunnen wijzen. Helaas hebben we die niet gevonden, Maar deze rakkers zijn ook zo moeilijk waar te nemen wellicht lukt het jullie in de kerstvakantie . We weten nu allemaal hoe ze er uit zien.
17 juni 2017: De laatste bijeenkomst |
Vandaag was alweer de laatste jeugdnatuurbijeenkomst van het schooljaar en de Biesboschonderzoekers doken op deze dag het verleden in. Via een mooie wandeling over het Griendmuseumpad kwamen we uiteindelijk bij een huisje in de Biesbosch waar vroeger de griendwerkers de nacht doorbrachten om de volgende morgen al weer vroeg op het werk te zijn. We noemen dit huisje een griendkeet. In de griendkeet gaf Leen Fijnekam, een lid van de Vereniging van Vrijwilligers Hollandsche Biesbosch uitleg over het moeilijke leven en vooral werk van de griendwerkers. Buiten vertelde Winston van de Water het een en ander over een aak waarop al het Wilgenhout vervoerd werd. Om het jaar goed af te sluiten waren er natuurlijk weer pannenkoeken van Riet die, hoe kan het ook anders verrukkelijk smaakten. Moe en voldaan wandelden we daarna weer terug.
3 juni 2017: Biesboschverhalen |
Op zoek naar Biesboschverhalen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we een heuse wolf. Zou hij op onderzoek uit zijn in de Biesbosch? Zou hij hier willen wonen? Samen met de Biesboschonderzoekers heeft de wolf dit onderzocht. Conclusie: de wolf vond het hier maar te nat en de bevers stonken hem te erg. Die wilde hij beslist niet eten!
De wolf was wel benieuwd naar verhalen van andere dieren. Zo kwam hij er bijvoorbeeld achter, dat schapen hun mooie, zacht vacht krijgen door veel gras te eten. Hierdoor dacht de wolf, dat hij zelf een mooie, zachte vacht kreeg door het eten van andere dieren met een vacht…
Ook hebben we verhalenspelletjes gespeeld. Je denkbeeldige lievelingsdier op schoot nemen (voor zover dit ging!) en de anderen laten raden om welk dier het ging. We weten in ieder geval dat een bij vast niet het lievelingsdier van Daan is!
Zo zie je maar weer: er valt veel te vertellen in de Biesbosch!
Bekijk ook een filmpje over deze ochtend!
20 mei 2017: Bijen |
Op deze ochtend ging het over bijen en wat die allemaal doen. Er was een echte imker uitgenodigd, die ook de bijen in de winkel van het Biesboschcentrum verzorgt. Na een uitgebreide uitleg in de groepsruimte hebben we ook dit bijenvolk bekeken. En buiten hebben we gekeken hoe insecten zorgen voor de bestuiving van planten doordat ze steeds opzoek zijn naar nectar.
Voor wie het nog niet wist: zonder de bijen en andere bestuivers zou het met de natuur en ook met de landbouw helemaal fout lopen!
6 mei 2017: Naar de schaapskudde |
Een bijna jaarlijks terugkerende activiteit: een bezoek aan de schaapskudde die in de omgeving van het Biesboschcentrum de grasbegroeiing kort houdt, in plaats van maaimachines.
22 april 2017: Roofvogels |
Ja die kennen we natuurlijk wel, of toch niet? Want is een uil nu wel of niet een roofvogel, en hoe zit dat met een kraai, een ekster en een Gaai want die eten toch ook jonge vogeltjes als ze de kans krijgen? Na een discussie over deze best wel belangrijke zaken gingen we de Merwelanden in om Biesbosch-roofvogels te spotten. En als echte spotters werd er natuurlijk een tellijst bijgehouden.
Helaas lieten de roofvogels die echt veel punten waard waren (natuurlijk ook de visarend en de zeearend) zich vandaag niet zien. Een bruine kiekendief was in ieder geval al een erg mooie score.
8 april 2017: Het ei |
Eieren kleuren op z’n “Sassisch” – wat in het oosten van ons land nog steeds gedaan wordt.
We zijn met de inleiding begonnen. Hans heeft het oorspronkelijke verhaal gedaan, waarin uitgelegd wordt wat Sassisch verven is. Daarna zijn we naar buiten gegaan om blaadjes en bloempjes te plukken. die we nodig hadden om de eieren te verven. Daarna weer naar binnen waar de eieren in een doekje met uienschillen en de natuurlijke materialen verpakt werden. Daarna werden ze in een pan met water met koffiedroes gekookt. We zijn tijdens het wachten weer naar buiten gegaan. Daarna binnen de eieren uitgepakt. Ieder ei was een verrassing!. Limonade en lekkers – en dan weer naar huis.
25 maart 2017: Afval opruimen |
Helaas is het zo dat niet iedereen beseft dat afval niet thuishoort in de natuur. En dan vooral afval dat de natuur niet zelf kan opruimen, zoals blikjes, en vooral: plastic. Veel plastic komt uiteindelijk terecht in de oceaan, waar het de beruchte plastic-soep-velden vormt.
Om een steentje bij te dragen hebben we deze ochtend vuil geruimd op de oevers van de Nieuwe Merwede. Dat betekende eerst een boottochtje naar de Huiswaard. Daarna hebben we nog heel wat zakken gevuld met afval.
11 maart 2017: Naar de Sterrenwacht |
Deze keer hebben we een keer s’avonds afgesproken. Want we gingen naar de Sterrenwacht. In de les van de aardige meneer die daar werkt, hebben we veel geleerd over ons heelal. Voordat we door de telescoop mochten kijken, moesten we even wachten. Dit was helemaal geen straf, want we hebben onze ogen uitgekeken. In de sterrenwacht valt zoveel te zien en te beleven! Toen het eindelijk zover was, hebben we in de grote koepel door de telescoop mogen kijken. Het was wat bewolkt, maar we hebben de maan goed kunnen zien. Daarna was er nog een kleine verrassing, want er werd een opgelapte vleermuis losgelaten. Hij wou eerst niet vliegen, hij had vast last van plankenkoorts. Toch wel spannend voor zo’n klein beestje.
25 februari 2017: Het Ruige Biesboschpad |
We zijn op avontuur geweest op het ‘Ruige Biesboschpad’ en ruig was het zeker! Het was nat en glad op onze zoektocht naar dierensporen. We moesten klimmen en klauteren als apen door onze eigen jungle. Maar dat was het allemaal waard, want we hebben hele gave sporen gevonden. Zoals veren en botten van een kerkuil! Ook een dode mol, een braakbal en een hol dat wel eens van een vos zou kunnen zijn. Jammer genoeg hebben we ook weer veel mensensporen gevonden. Waarom ruimen mensen toch hun rommel niet op?
11 februari 2017: Naar Kort- en Lang Ambacht |
Deze keer zijn we diep de Biesbosch ingegaan! Met fluisterboot de Sterling voeren we naar de Ruigten Bezuiden de Peereboom, een vroegere landbouwpolder waar nu het water vrij kan in- en uitstromen. In de polder is klei weggehaald voor de dijkverzwaringen, en het is nu een overloopgebied voor als er teveel rivierwater is. En het is vanzelf een prachtig natuurgebied geworden. We zagen er onder andere de Blauwe Kiekendief zweven.
We hebben over de dijk gelopen langs de volgende polder, die ook al onder water gezet is, en bijna net zo’n mooie naam heeft: Kort- en Lang Ambacht. Na nog even een blik geworpen te hebben in de volgende polder – Stededijk – gingen we weer aan boord en voeren, ons verwarmend met een beker warme chocola, terug naar het Biesboschcentrum.
28 januari 2017: Vogels tellen |
Deze ochtend hebben we meegedaan aan de Landelijke Tuinvogeltelling. Iedereen kon dit weekend meedoen door een half uur lang vogels in de eigen tuin te tellen. Als heel veel mensen dat doen kun je uit al die tellingen heel veel dingen te weten komen. Dat is wat we wetenschap noemen, zo legde Susanne uit.
In groepjes hebben we zelf ook vogels geteld. Het was best koud en we konden soms over het ijs lopen!
14 januari 2017: Nieuwjaarsspeurtocht |
De eerste bijeenkomst in een nieuw jaar is bijna traditioneel een speurtocht. Deze keer kregen de groepjes een GPS-toestel mee. Daarmee moest een aantal punten gevonden worden, door de pijl op het apparaat te volgen.
Bij elk punt moest je proberen de goede foto bij deze plek te vinden. En je kreeg steeds een cijfer. Uit al die cijfers kon je de coördinaten vinden van het doel van de speurtocht: een verborgen schat!
Uiteindelijk waren alle groepen ongeveer gelijk in de buurt van dat eindpunt, maar het kostte nog moeite om het verstopte doosje te vinden! Maar het is gelukt.
17 december 2016: Hutten bouwen |
En de laatste keer dit jaar: hutten bouwen in het speelbos. Vroeger moesten de Biesbosch-arbeiders immers ook zelf eerst een soort hut bouwen, om in te overnachten. Gelukkig hoefden wij dat niet, we konden gewoon weer naar huis. En ook deze keer was er weer na afloop: warme chocolademelk!
3 december 2016: Vogels door de winter helpen |
Drie december, vlak voor de sinterklaas, stond dieren kijken en aaien op het Wellant op het programma.
Dat liep even anders. Onze contactpersoon woont tegenwoordig in Limburg.
Omdat het bijna winter is en vogels in de winter altijd moeilijk aan voedsel kunnen komen, besluiten we met vogelvoer aan de slag te gaan.
We begonnen met een gesprek over vogels in de tuin en een tuinvogeltest. Het was erg leuk om te horen dat bijna iedereen de algemene tuinvogels wist te herkennen. Na een korte uitleg gingen alle Biesboschonderzoekers aan de slag met het maken van vetbollen en snoeren van pinda`s. Tevreden en volgeladen met tuinvogelvoer ging iedereen naar huis.
19 november 2016: Naar Zuidhaven en Tongplaat |
Deze ochtend hebben we een stevige wandeling gemaakt door twee gebieden in een ander deel van de Biesbosch.
We startten bij de Zuidhaven en liepen langs het Zuidplaatje naar de Tongplaat. Daar hebben een tijd naar de aanwezige vogels gekeken, verschillende soorten eenden, Zilverreiger onder andere.
Vandaar richting de oever van de Nieuwe Merwede. Daar hebben een tijd kunnen kijken naar een Zeearend, die in een bom zat!
Terug gingen we over de dijk rond het Zuidplaatje langs de Nieuwe Merwede, een mooi wild stuk met oude bomen, strandjes, een oud sluisje en een kooibos.
Tot slot was er warme chocolademelk!
5 november 2016: Wilgen knotten |
Op 5 november was het de Landelijke Natuurwerkdag. Dus ook wij Biesboschonderzoekers hebben er een echte werkdag in de natuur van gemaakt.
Er werd flink gehakt in het griendje bij de Passantenhaven. Dit is een stukje griend dat met allerlei verschillende soorten wilgen beplant is. Na het hakken moesten de takken ook nog versleept worden, dat was nog een hele klus!
Bij een werkdag hoort ook een echte pauze om uit te rusten, daarbij werden we verwarmd met bekers warme chocola.
22 oktober 2016: Giftige planten |
Twee weken na de eetbare natuur was er aandacht voor de giftige natuur. Via de meest giftige dieren van de wereld kwamen we bij giftige planten. Natuurlijk wilde iedereen weten waarom sommige planten en dieren giftig zijn. Welke giftige planten hebben wij in onze huiskamer of in onze tuin staan en welke giftige planten staan er in de Biesbosch. Vol met al deze kennis zijn we daarna buiten delen van planten gaan verzamelen die we weer terug in het centrum onder een stereoscoop beter hebben bekeken. Aan het einde van de bijeenkomst was het moeilijk om iedereen de groepsruimte uit te krijgen…. ze wilden allemaal meer zien …
8 oktober 2016: Eetbare natuur |
Kan je alles wat uit de natuur komt eten? Vast wel maar of dat ook goed is ?
Vandaag ontdekten de Biesboschonderzoekers niet alleen wat je wel en niet kan eten maar ook van iedere eetbare plant welke delen je dan kunt eten. Natuurlijk begreep iedereen dat je niet alleen planten uit de natuur kan eten maar ook andere organismen.
Buiten werden de verschillende onderdelen die je van een plant kan eten verzameld om er terug in de groepsruimte een echte veldsalade van te maken. Hierbij werd gelet op vormgeving en kleuren maar natuurlijk ook op eetbaarheid . Door een deskundige, een werknemer van het restaurant, werd tenslotte een groep aangewezen die deze taak het beste had uitgevoerd. Ook wilde de medewerker nog kwijt onder de indruk te zijn van alle prestaties.
24 september 2016: Spelletjesochtend |
Zaterdag was het zover. Natuurspelletjes. Velen dachten dat we haasje-over gingen doen, maar dat was niet zo.
Nadat we in groepjes waren verdeeld, legden we een parcours af met allerlei verschillende spelletjes die met de natuur te maken hebben.
We hebben vogels, die zich erg goed verstopt hadden, gespot in een minibos. We hebben gras geplukt met onze tenen, een vis van stokken een andere kant op laten zwemmen en in het zand pictionary’s van dieren en natuurverschijnselen getekend en geraden. Ook hebben we zo snel mogelijk 10 specifieke natuurdingen verzameld die je van te voren 1 minuut lang onder een theedoek mocht bekijken. Het viel lang niet mee om ze allemaal te onthouden én vervolgens te vinden. Verder hebben we ontdekt wat blijft drijven en zinken in het water.
Een leuke en ook leerzame ochtend!
10 september 2016: Kleine dieren |
Na de waterbeestjes gingen we op zoek naar nog meer kleine
dieren. In groepjes werd er echt overal gezocht: in de lucht, op het
land, in de grond en in de hoofden van de Biesboschonderzoekers.
Met een klamboe werden er vliegende insecten gevangen, met
schepjes werd er gegraven in het aarde, maar de meeste dieren
werden er gevonden tussen de planten. Bij een opdracht werden
er tekeningen gemaakt van fantasiedieren, helemaal uit hun hoofd
mochten de kinderen een dier tekenen dat ze graag nog eens tegen
zouden komen.
27 augustus 2016: Waterbeestjes |
Op deze mooie zomerdag hebben we naar beestjes in de slot gekeken. Met schepnetjes haalden we de beestjes uit het water. Je staat versteld wat er allemaal boven komt! Libellenlarven, waterwantsen, kikkervisjes ( en ook kikkers trouwens), modderkruipers ….
18 juni 2016: Naar de Brabantse Biesbosch voor de afsluiting van het seizoen |
Alweer de laatste bijeenkomst voor de schoolvakantie. We moeten het eerlijk zeggen dat de voorspellingen voor deze dag allesbehalve goed waren. Het leek wel alsof het altijd regent en koud is als we naar de Brabantse Biesbosch besluiten te gaan. Ook nu was het al dagen lang koud en erg nat weer.
Maar die zaterdag hadden we geluk, het weer was best goed . In de Brabantse Biesbosch wandelde 1 groep van het pontje naar een oude griendkeet vlak bij het Biesboschmuseum. Onderweg kwamen ze naast enkele vogels een aantal paarden tegen. Materiaal uit de natuur werd verzameld. Groep 2 ging met de auto naar de Pannenkoek hier werd tijdens een korte wandeling materiaal verzameld voor het maken van een kwartetspel om daarna groep 1 in de griendkeet te ontmoeten. Voor de griendkeet werden heerlijke door Riet gemaakte pannenkoeken gegeten waarna de groepen van rol wisselden. Terug bij de pont werd afscheid genomen van elkaar en van een prima Biesboschonderzoekers jaar.
4 juni 2016: Herbarium (vervolg) en slakken |
Op 4 juni werden de herbariumbladen afgemaakt. Met ook deze keer een extra onderwerp: slakken! Deze glibberige kruipers bleken toch ook heel interessante beestjes te zijn, ook al kun je ze niet aaien…
21 mei 2016: Herbarium (vervolg) en zintuigen |
Op 21 mei werd er verder gewerkt aan het herbarium. Ook bekeken we welke insecten er zoal voorkomen op de verschillende bloemen.
7 mei 2016: Herbarium maken |
Iedereen heeft wel een geprobeerd om bloemen of planten te drogen gewoon omdat ze mooi zijn. Op 7 mei maakten de Biesboschonderzoekers kennis met het begrip herbarium. Ook kregen ze te horen dat drie bijeenkomsten gebruikt zouden worden om buiten de mooiste planten te verzamelen en te drogen. Bij de derde en laatste bijeenkomst mochten ze een collage (verzameling op 1 bladzijde ) maken van de planten die het mooiste gedroogd waren. Buiten bleek het al snel moeilijk om te kiezen uit alle planten die door het vroege voorjaarszonnetje al groeiden . Binnen werden de uitgekozen planten in de oude boeken en zelfs een enkele plantenpers die mee waren genomen gelegd om te drogen.
16 april 2016: Macro en micro: de wereld van het kleine |
Een dag waarop de Biesboschonderzoekers echt goed naar de natuur hebben gekeken. Na een kennismaking met de woorden Micro en Macro werden buiten dingen verzameld die daarna binnen onder een microscoop beter werden bekeken. Vol verbazing werden deeltjes van planten, insecten en planten vergroot bekeken.
Om 12.00 uur was het voor de Biesboschonderzoekers moeilijk om te stoppen met kijken …
2 april 2016: Naar de Huiswaard |
De Huiswaard is een gebiedje in de Biesbosch dat dicht bij het Bezoekerscentrum ligt, maar dat alleen over water bereikbaar is.
Met behulp van de Grienduil – eigenlijk een fietspontje – en nog een bootje hebben we dit gebied verkend. We vonden onder andere “Sterrenschot”. Als een reiger, of een ander dier, een kikker opeet, zwellen de eieren in buik van die kikker op. Dat voelt niet goed, en de reiger zal het goedje uitspugen. Deze smurrie wordt sterrenschot genoemd, of ook wel heksensnot…
We zagen ook veel beversporen.
19 maart 2016: Bijnamen |
Tijdens deze bijeenkomsten mochten de Biesboschonderzoekers
ook zelf bijnamen verzinnen. Voorbeelden hiervan zijn: een katje is
een “miauw” en mos is een “spons voor water in je laarzen”. Alle
bijnamen werden op briefjes geschreven en de voorwerpen waar
deze bij pasten werden verzameld. Vervolgens werd er hiermee een
soort van memory gespeeld. De namen en voorwerpen moesten
door de rest van het groepje gecombineerd worden. Had je het goed,
dan mocht je het kaartje houden. Dit was belangrijk, want voor de
volgende opdracht waren de kaartjes weer nodig. Nu moesten de
Biesboschonderzoekers op zoek naar een ander voorwerp dat ook
bij deze bijnaam zou kunnen passen. Het was heel leuk, want we
kwamen ook nog langs een beverburcht.
5 maart 2016: Werken aan een houtril |
Maar …..wat is dat, een houtril? Een houtril is een wal of muur van takken die wordt gemaakt van in de lengte opgestapelde takken en hakhout. De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar materiaal en kan 0,5 meter zijn maar ook 1,5 meter.
Aan de rand van het beverobservatorium vormt een houtril een beschutte woon- en voortplantingsplek voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen.
Vogels, waaronder het winterkoninkje en de roodborst kunnen er een nestje bouwen , schuilen maar ook naar voedsel zoeken en er groeien veel paddenstoelen en mossen.
Eerst werd hakhout op de houtril bij de Baanhoekweg gegooid.
Ongelofelijk hoe hard de Biesboschonderzoekers hierbij konden werken. Ze bleven hout naar de houtril brengen. Toen er nog een klein uurtje over was werd een nog wat hout in de wilgentuin gehakt. Ook hier werd weer erg hard gewerkt. Ik weet zeker dat iedereen na afloop erg moe was, dat heb je zo met dat harde werken!
13 februari 2016: Boomknoppen |
Hoe kun je in de winter bomen herkennen? Aan de blaadjes kun je het niet meer zien, want die zijn afgevallen. Meestal.
Waarom eigenlijk? Wat zijn blaadjes eigenlijk en waar dienen ze voor? En hoe overleeft de boom dan zonder die blaadjes?
In de winter herken je de boom aan andere kenmerken: knoppen bijvoorbeeld, of de vruchten, of de schors. We hebben eerst binnen en daarna buiten takken van bomen bekeken en gewapend met zoekkaarten op naam gebracht.
30 januari 2016: Het Ruige Biesbospad |
We gingen het Ruige Biesboschpad doen. We liepen over een heel modderig pad. Het regende en het was koud. Maar dat gaf niet. Ik had een hele dikke jas aan. Eén keer viel ik bijna in een
moddersloot. Gelukkig ging het nog net goed.
Aan het eind kregen we warme chocolademelk en een chocoladekoekje. (Verslag van Henk Luijk)
9 januari 2016: Speurtocht |
De eerste dag in 2016 waarin we op stap gaan met de Biesbosch onderzoekers.
Traditioneel staat er een speurtocht op het programma die de jongeren moeten volgen. Dit jaar doen we het iets anders.
Na een welkom en natuurlijk de beste wensen gaan de Biesboschonderzoekers er op uit om zelf een speurtocht te maken.
Een aantal vragen en/of aanwijzingen waren best moeilijk. Enkele voorbeelden: noem 10 roofvogels in de Biesbosch (weten jullie ze?) Of … zoek het bord verboden voor honden (weten jullie waar het in de polder staat? ) Of .. hoe heet het gebouw voorbij het Biesboschcentrum?
12 december 2015: Voer voor wintervogels |
Als afsluiting van het kalenderjaar hebben we vetbollen gemaakt en pindasnoeren geregen. Die kunnen we thuis ophangen om de vogels een extraatje te geven in de koude periode. Het laatste deel van de ochtend hebben we het vervolg gezien van de film over Pluk, de Bever. Een happy end!
28 november 2015: De Bever |
Op 28 november stond een bezoek aan de Brabantse Biesbosch op het programma. Het weercijfer voor deze dag was echter een 2. Snel werd een alternatief plan gemaakt. Een groot deel van de groep heeft nog niet echt kennis gemaakt met de bever dus werd dit het thema voor deze bijeenkomst. Na het ophalen van de kennis over de bever werd het 1e deel van Pluk de bever bekeken en werd buiten gezocht naar sporen.
Ondanks alle voorspellingen uiteindelijk best en leuke en toch droge bijeenkomst!
14 november 2015: Wilgen afzetten |
Deze ochtend was uitgekozen als een Biesbosch werkdag. De ene keer is dat wilgen knotten, de andere keer houtrillen maken, of zelfs bomen planten. Deze keer had de beheerder van het gebied ons gevraagd de wilgen die dicht op het Moldiep staan kort te zagen. Zodat het Moldiep niet overgroeid raakt.
Het was nog wel even spannend of het hoge water het werken niet onmogelijk zou maken! Maar gelukkig, toen we begonnen was het voldoende gezakt. Onder toeziend oog van ook enkele ouders (voor de veiligheid) hebben we flink wat hout weggezaagd en op hopen gezet. Dat hout is bedoeld als brandstof voor electriciteitscentrales. Een paar dagen later had een bever flinke geknaagd aan één van de achtergebleven takken!
31 oktober 2015: Speurtocht bij de Oosthaven |
Voor de bijenkomst van 31 oktober werd de Dordtse Biesbosch bezocht. Met behulp van een speurtocht werd de Oosthaven verkend. Omdat het herfst is zochten we speciaal naar paddenstoelen. De groep van Pelle, Daan, Albert Jan , Jonathan en Sander wist zelfs 13 verschillende soorten te ontdekken. Met Hans als begeleider ook niet helemaal verwonderlijk.
Ook werd een groot aantal vogels waargenomen en werd er vooral genoten van dit voor de groep onbekende gebied.
17 oktober 2015: Naar de schaapskudde |
We zijn begonnen met de inleiding in het Biesboschcentrum.
We hebben enkele vragen over de schapen opgeschreven, die we samen aan Marly, de schaapherder, wilden stellen. Daarna: naar buiten, op weg naar de schapen. Die liepen voorbij de boerderij, dus het was nog een flinke wandeling.
We werden begroet door Marly. Het was weer spelen met de honden, schapen aaien, enz.
Vragen gesteld aan Marly, en daarna weer terug naar het Biesboschcentrum.
3 oktober 2015: Geneeskruiden |
Op 23 oktober gingen we met de Biesboschonderzoekers naar geneeskrachtige planten op zoek. Ik (Bart) begon de bijeenkomst met een presentatie over geneeskrachtige planten, met deze presentatie wilde ik de kinderen vertellen wat geneeskrachtige planten zijn en waar ze voor dienen. Wat velen niet wisten was dat de brandnetel ook een plant was die hierbij hoorde.
Na de presentatie gingen we in groepjes verdeeld naar buiten om brandnetels te gaan zoeken. Maar zoals jullie wel weten kunnen brandnetels behoorlijk prikken, dan wordt je geprikt en dan ga je opzoek naar hondsdraf of weegbree, maar die staan er natuurlijk niet altijd en dus kwam Riet Keyzer goed van pas, want die heeft altijd wel een zalfje bij.
We verzamelden rond 11:30 weer in het bezoekerscentrum en gingen er brandnetelthee van maken, wat overigens niet onaardig smaakte.
19 september 2015: Slootje prutten |
Met schepnetten waterdiertjes uit de sloot halen, altijd leuk! Na een inleiding als opwarmertje leefden we ons uit. Modderkruipers, rivierkreeften, bootsmannetjes, waterkevers en nog meer. En ook zonder de schepnetten viel er genoeg te zien bij het water, heel veel waterjuffers bijvoorbeeld, Roodoogjuffers. Trots kon elke groep aan de andere groepen laten zien wat er allemaal gevangen was.
5 september 2015: Wat vliegt daar? |
Op 5 september mochten we voor het eerst na de zomervakantie de Biesbosch onderzoekers weer begroeten. Naast stoere vakantie verhalen stond vooral kennismaken centraal.
Aan het einde van het vorige seizoen hadden we immers afscheid genomen van een aantal Biesboschonderzoekers waardoor kinderen van de wachtlijst door konden stromen.
Voor de bijeenkomst zelf stond vliegen centraal. Wat is vliegen, welke dieren kunnen vliegen en hoe kunnen dieren vliegen. Alles kwam aan bod en natuurlijk gingen we buiten vliegende dieren zoeken!
27-6-2015 Op zoek naar de grienduil
Vandaag de laatste bijeenkomst van voor de vakantie. Lekker lopen over het Griendmuseumpad en daar van alles gezien. Vooral de leverbot in de antenne van de barnsteenslak trok veel bekijks.
Ook konden we enkele libellen waarnemen en hoorde de groep van Hans de Wielewaal.
Bij de Steenenkeet, een griendwerkershuis in de Sterlinggriend, hebben we van Ingrid en Sjaak van alles geleerd over het leven van de griendwerker, heerlijke pannekoeken en meloen gegeten van Riet en afscheid genomen van Marie en Maartje die volgend jaar naar klas 2 van het voorgezet onderwijs gaan dus in de oudere groep verder gaan. Ook Jan besluit te stoppen.
De terugweg hebben we over de vakantie plannen gesproken en best wel snel doorgelopen om weer op tijd bij het pontje te zijn. Een geweldige afsluiting van het jaar.
13 juni 2015: Bijen |
Er kwam een imker langs die leuke informatie over bijen gaf. Daarna gingen we naar de bijen kijken in het centrum en buiten bij de kassen. Hij beantwoordde daar vragen van kinderen en liet ons de bijen bekijken. Vervolgens liepen we terug naar het centrum en zochten naar bloemen die bijen aantrekkelijk zouden vinden en daarbij legden we uit waarom. Als afsluiting keken we nog een filmpje over de gevaren die bijen tegemoet komen.
30-5-2015: Wat hebben eierdozen met natuur te maken
Vandaag met de Biesboschonderzoekers meer aandacht geschonken aan het goed gebruiken van je zintuigen. Eerst werd met een toverdrank de geuren van bomen beter waargenomen. Daarna zochten de Biesboschonderzoekers aan de hand van een zelf gekozen thema natuurverschijnselen die met dit thema te maken. Deze werden verzameld in de vakjes van een eierdoos verzameld.
Hoe zou het zijn om ogen op je hoofd te hebben. Op deze vraag kregen de Biesboschonderzoekers op de terugweg naar het Biesbosch centrum door gebruik te maken van een hemeloog. Vanaf vandaag moeten alle Biesboschonderzoekers de natuur in ieder geval zorgvuldiger waar kunnen nemen.
23 mei 2015: Het Pietje Pijl-spel |
Het Pietje-Pijlspel is een spel – dat zal ik alvast verklappen – waarbij heel veel pijlen gevolgd moeten worden naar allerlei opdrachten. Een completer verslag van deze ochtend komt nog, maar door op het plaatje hiernaast te klikken kun je alvast het logboekverslag van Maartje bewonderen!
Met als extra: een felicitatie!
25 april 2015: Uilenballenpluizen |
Vandaag waren de Biesboschonderzoekers op bezoek bij de stichting natuur en vogelwacht Dordrecht en natuurlijk zijn er dan activiteiten met vogels !
Veel roofvogels slikken delen van hun prooi geheel door, de onverteerbare resten(veren, botjes, schedels enz.) braken ze dan als braakbal weer uit. De bekendste braakballen zijn de uilenballen.
Voor natuurwetenschappelijk onderzoek waar ook de vogelwacht aan meewerkt geeft iedere uilenbal veel informatie over de dieren die in het gebied wonen. Aan de schedeltjes kan je bijvoorbeeld muizen en ratten herkennen. Vandaag hebben de Biesboschonderzoekers door het uitpluizen van de uilenballen niet alleen zelf veel geleerd maar ook de wetenschap een beetje geholpen.
De schedeltjes en botten die we tegen zijn gekomen hebben we immers aan de natuur en vogelwacht gegeven.
28 maart 2015: Op pad in de Stededijk |
We zijn met de hele groep ’s ochtends in de boot gestapt, en we hebben een stukje gevaren naar de Stededijk. We hebben daara een flink eind gelopen, en heel veel leuke dingen gezien en gevonden. Iedereen heeft wel iets leuks gevonden, en we hebben het erg naar onze zin gehad. Op de terugweg met de boot hebben we ook nog een paar mooie vogels gespot. Kortom, het was een hele geslaagde dag.
14 maart 2015: Ruige Biesbosch-pad |
Activiteiten langer geleden
Bijeenkomst 6 september 2014 : Op blote voeten
De eerste bijeenkomst na de zomer. Veel nieuwe deelnemers die er voor het eerst bij waren. Tijd dus om kennis met elkaar te maken. Maar ja hoe doe je dit op een ‘natuurlijke’ manier? Er was bedacht dat kinderen door middel van vogelgeluiden tweetallen moesten maken om daarna samen enkele vragen te bespreken en dit daarna in de grote groep aan elkaar te presenteren. Het leek wel vroeg voorjaar want zoveel geluiden tegelijkertijd van wel 10 verschillende soorten vogels. Maar de tweetallen hebben elkaar allemaal gevonden.
Ook een eerste echte kennismaking met de Biesbosch stond op het programma: overvaren naar het Griendmuseumpad. Hier hebben we onder begeleiding van de nieuwe assistentbegeleiders Jytte, Bart en Tom uitleg gekregen over wat nu typisch Biesboschnatuur is. Ook hebben we een deel van het pad op blote voeten gelopen. Een andere manier om de Biesbosch echt te voelen.
En, oh ja , die muggen voelde we soms ook wel …
Bijeenkomst 20 september 2014 : Zwemmen en drijven
Dit keer een prima dag om met de jeugdnatuurgroep op pad te gaan en …. Vandaag staat onderzoek naar waterdiertjes op het programma, dat is altijd leuk.
Als Peter met Susanne de mogelijke visplekken bekijken komen we tot een vervelende ontdekking. De sloten zijn juist afgelopen week uitgebaggerd. Op de kant ligt een verse laag modder uit de sloot, alle waterplanten zijn verdwenen, het water is troebel.
Er is geen tijd meer om veel andere plekken te bekijken. We moeten het er op wagen en desnoods een slootje in de Hel en Zuilespolder gebruiken.
Om tien uur krijgen de kinderen te horen wat ze allemaal kunnen vangen, spinnende waterkever, een rivierkreeft, kleine modderkruiper, tien- en driedoornige stekelbaarsjes, verschillende soorten slakken en wie weet een staafwants … Of we ook wel eens een geelgerande waterkever vangen … ja het kan wel … maar nu met die modder ….
Dan na een korte wandeling aan de slag. De eerste sloot levert een enkele modderkruiper op (zal wel uit de modder gekropen zijn) en verder niets.
Dan komen de berichten van de sloot verder op binnen … fantastisch alles wat hierboven staat wordt gevangen, als klap op de vuurpijl ook nog een nieuwkomer in Nederland, de zwartbekgrondel. Deze wordt zelf tot twee keer toe gevangen! Ook worden enkele kleine watersalamanders ontdekt. Kortom een geweldige dag voor alle Biesboschonderzoekers (goed gedaan!) en ook voor Peter als Tom zijn sleutels weer terug weet te vinden! (Tom bedankt!)
Bijeenkomst 04 oktober 2014 : Paddenstoelen in de Biesbosch
Herfst is het seizoen van de paddenstoelen. Dus ook dit jaar was er weer aandacht voor deze vreemde ‘wezentjes’, die plant noch dier zijn. Voor een aantal deelnemers was dit de eerste kennismaking met de jeugdnatuurgroep. Na een kennismakingsrondje en een opwarmertje over het onderwerp, gingen we naar buiten. In de Biesbosch was een heel zeldzame paddenstoel gevonden, een Korrelige taaiplaat. Sommigen hebben deze gezien, maar helaas, er was niet veel meer van over. Wel heeft iedereen goed de aardsterren kunnen zien, bolletjes vol sporenpoeder op een stervormig “schoteltje”. Het was een beetje zoeken, maar er werden toch nog aardig wat zwammen gevonden.
Bijeenkomst 18 oktober 2014 : Schilderachtig
Op deze bijeenkomst hebben de Biesboschonderzoekers zich laten inspireren door de herfst.
Vier leden van Octo-Art, de teken- en schildervereniging uit Zwijndrecht, hebben een workshop schilderen verzorgd. Leden van Octo-Art zijn nu ook te zien met een expositie in het Biesboschcentrum. De Biesbosch komt hier steeds op verschillende manieren in beeld.
Wij gingen eerst naar buiten om iets te vinden wat met de herfst te maken had. Daarna zijn we dit op doek gaan schilderen. Sommigen hebben dit heel precies nageschilderd, anderen gingen experimenteren met kleuren en composities. Er ontstonden prachtige werken. Misschien kunnen we zelf een keer gaan exposeren? Alle werken werden vervolgens gefotografeerd en na afloop konden ouders de resultaten bekijken.
Bijeenkomst 15 november 2014 Egels in de winter
Het begint een traditie te worden , als Sinterklaas naar Nederland komt neemt hij voor de Biesboschonderzoekers slecht weer mee. Ook op 15 november van dit jaar was dat weer het geval.
Toegegeven het was prima weer om uit te leggen welke problemen bevers in de winter allemaal tegenkomen. Bevriezen, voedselgebrek onderkoelen je moet er niet aan denken.
Na het bekijken van enkele natuurvondsten door deelnemers, het logboek en de introductie over egels in de winter, besloten de Biesboschonderzoekers om de Egels een grotere kans te geven veilig de winter door te komen. Hiervoor werd op enkele plekken van natuurlijke materialen als takken, boomstronken, mos, bladeren en boomschors een onderkomen gemaakt waar de egels veilig en beschut hun winterslaap door kunnen brengen. Ook werd nog een filmpje van vara` vroege vogels bekeken:
Natuurlijk gaan we aan het einde van de winter bekijken of één van deze egelonderkomens bezet is.
9 februari 2013: Watching the stars
De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen!
Om dat echt te beleven moesten we zaterdagavond naar Sterrenwacht Mercurius. De sterrenwacht heeft niet alleen een uitgebreide expositie over ruimtevaart, weer- en sterrenkunde maar, met Frans van der Graaf, ook een medewerker die ons ondanks zijn keelpijn een geweldig verhaal over het heelal en ons zonnestelsel wist te vertellen.
Hoe ver staat een planeet van de Zon, hoe warm of hoe koud is het op een andere planeet, hoeveel manen heeft een andere planeet, hoelang duurt een maand of een jaar op een andere planeet we weten het nu allemaal.
Erg leuk om te ervaren dat er al erg veel kennis in de groep aanwezig is! Zo werd er dor iemand even aangevuld over de kennis van de Griekse mythologie.
Na een bezoek aan de tentoonstelling, waarbij iedereen zijn of haar eigen sterrenbeeld op kon zoeken en zelfs een zwart gat in kon lopen (en er ook weer uit) een tornado kon maken en de bliksem kon zien, werd deze erg leuke en leerzame avond afgesloten in de koepel waar een grote Carl Zeiss telescoop uit 1922 staat waarmee je met helder weer naar de sterren, de Maan en de planeten kan kijken. Helaas was het deze avond niet helder.
Ook leuk om te bekijken: de zon zoals je haar nog nooit eerder zult hebben gezien. Beelden van de NASA:https://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/21/de-zon-zoals-we-haar-nog-nooit-zagen-dankzij-fraaie-beelden-van-nasa/